doi: 10.34172/mj.2019.021

مقایسه دو سیستم امتیازبندی SOFAو SAPS III در پیش‌بینی مورتالیتی بیماران غیر ترومایی بستری در بخش مراقبت‌های ویژه

حمیدرضا شتابی 1 ORCID logo، پرویز کاشفی 1 ORCID logo، پرنیان ذوالفقاری 2* ORCID logo

1 مرکز تحقیقات بیهوشی و مراقبت‌های ویژه، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2 کمیته تحقیقات دانشجویی گروه بیهوشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: zolfaghari_p90@yahoo.com

زمینه: امروزه سیستم‌های امتیازبندی زیادی برای تعیین میزان مورتالیتی بیماران بستری در بخش مراقبت‌های ویژه وجود دارد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه دو سیستم امتیازبندی Simplified Acute Physiology Score (SAPS) III و Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) در تعیین میزان مورتالیتی بیماران غیرترومایی بستری در بخش مراقبت‌های ویژه (ICU) می‌باشد.

روش‌کار: در این مطالعه مقطعی توصیفی گذشته‌نگر، میزان مرگ و میر 100 بیمار غیرترومایی بستری شده در ICU با توجه به معیارهای ورود و خروج مطالعه با استفاده از دو سیستم امتیازبندی SOFA و SAPS III انداز‌گیری شد. همچنین بیماران بر اساس مرگ و میر به دو گروه زنده مانده و فوت شده تقسیم شدند.

یافته‌ها : میانگین امتیاز ابزار SAPS III در بیماران زنده مانده و فوت شده به ترتیب برابر با 17/8±67/30 و 47/15±38/55 و میانگین امتیاز ابزار SOFA در بیماران زنده مانده و فوت شده به ترتیب 03/2±96/1 و 84/3±42/5 بوده است. میزان نمرات SOFA و SAPS III در گروه فوت شده بطور معنی‌داری بالاتر از گروه زنده بود برای هر دو سیستم امتیازبندی). حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و ارزش اخباری منفی برای سیستم امتیازبندی SAPSIII به ترتیب 75/79% و 71/85%، 5/95%، 9/52% و برای SOFA، 14/91% ، 14/57%، 9/88% و 2/63% می‌باشد.

نتیجه‌گیری: سیستم امتیازبندیSAPS III معیار خوبی برای پیش‌بینی پیش‌آگهی مرگ و میر بیماران غیر ترومایی بستری در بخش ICU می‌باشد.

کلید واژه ها: مورتالیتی, SAPS III, SOFA, بخش مراقبت‌های ویژه, غیر ترومایی

نحوه استناد به این مقاله: شتابی ح م، کاشفی پ، ذوالفقاری پ. مقایسه‌ دو سیستم امتیازبندی SOFAو SAPS III در پیش‌بینی مورتالیتی بیماران غیر ترومایی بستری در بخش مراقبت‌های ویژه. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1398؛ 41(2):65-71

ثبت‌شده: 22 آبان 1397
انتشار الکترونیکی: 30 اردیبهشت 1398