doi: 10.34172/mj.2019.019

سعید دباغ نیکوخصلت 1 ORCID logo، وحید ساری صرّاف 1، یعقوب سالک زمانی 2، مسعود عبداله پور آلنی 3* ORCID logo

1 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
2 گروه طب فیزیکی و توانبخشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
3 دکترای فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: masoudsport326@yahoo.com

زمینه: دیابت یکی از شایع ترین اختلالات متابولیکی است که شیوع آن در جهان به سرعت در حال گسترش است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر 12 هفته تمرین هوازی و ترکیبی بر هدایت عصبی مردان دیابتی نوع دو مبتلا به نوروپاتی محیطی بود.

روش کار: بیست و دو مرد دیابتی نوع دو به طور مساوی به دو گروه هوازی (11) و ترکیبی (11) تقسیم شدند. تمرین هوازی با شدت 70 تا 75 درصد ضربان قلب بیشینه به مدت 25 تا 45 دقیقه و تمرین ترکیبی شامل تمرینات هوازی و مقاومتی، سه جلسه در هفته و به مدت 12 هفته بود. قبل و بعد از مداخله، اندازه گیری های هدایت عصبی و خونگیری صورت گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های T وابسته و مستقل مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

یافته ها: در هر دو گروه افزایش معنی‌داری در سرعت هدایت عصب سورال، پرونئال و تیبیال و همچنین افزایش معنی داری در آمپلی تود پتانسیل عمل عصب سورال و پرونئال مشاهده گردید ، با این حال آمپلی تود پتانسیل عمل عصب تیبیال فقط در گروه ترکیبی افزایش معنی داری داشت . علاوه بر این، بین دو گروه در دامنۀ تغییرات آمپلی تود پتانسیل عمل عصب پرونئال و تیبیال تفاوت معنی داری وجود داشت .

نتیجه گیری: هر دو تمرین هوازی و ترکیبی روش های مؤثری در کنترل دیابت نوع دو محسوب می شوند، ولی به نظر می رسد سرعت هدایت عصبی و آمپلی تود پتانسیل عمل عصب در تمرین ترکیبی نسبت به تمرین هوازی بهبود بیشتری را نشان می¬دهد.

کلید واژه ها: تمرین هوازی و ترکیبی, دیابت نوع دو, سرعت هدایت عصبی, نوروپاتی محیطی

نحوه استناد به این مقاله: دباغ نیکوخصلت س، ساری صرّاف و، سالک زمانی ی، عبداله­پور آلنی م. تأثیر 12 هفته تمرین هوازی و ترکیبی بر هدایت عصبی مردان دیابتی نوع دو مبتلا به نوروپاتی محیطی. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1398؛ 41(2):47-55

ثبت‌شده: 17 اردیبهشت 1396
انتشار الکترونیکی: 30 اردیبهشت 1398