doi: 10.34172/mj.2019.017

شیوع تظاهرات گوش، حلق و بینی در کودکان مبتلا به سندرم داون

یلدا جباری 1 ORCID logo، مصلح کدخدامحمدی 1* ORCID logo، مهناز صادقی شبستری 2 ORCID logo، شمسی غفاری 3 ORCID logo، مریم عباس‌نژاد 4 ORCID logo

1 مرکز تحقیقات سلامت کودکان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه کودکان و آلرژی و ایمونولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 گروه قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 گروه داخلی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل:، پست الکترونیکی: moslehkkm@gmail.com

زمینه: سندرم داون شایع‌ترین اختلال ژنتیکی مادرزادی است که تقریبا 1 مورد در هر 700 تولد رخ می‌دهد. اختلالات مربوط به سندرم داون به صورت عمده در ناحیه سر و گردن رخ می‌دهند که اکثر آنها قابلیت درمان توسط متخصصین گوش، حلق و بینی را دارا هستند. از تظاهرات شایع ENT در بیماران سندرم داون، می‌توان به عفونت مزمن گوش و افیوژن‌های مزمن گوش میانی که با افت شنوایی در ارتباط هستند، انسداد راه هوایی، آپنه‌ی انسدادی خواب، رینیت و سینوزیت مزمن اشاره کرد. در این مطالعه تظاهرات متعدد گوش، حلق و بینی را در بیماران سندرم داون مورد مطالعه قرار دادیم.

روش‌کار: تعداد 50 کودک مبتلا به سندرم داون شهرستان تبریز در بازه سنی صفر تا 15 سال تایید شده توسط آزمایش ژنتیک یا علایم بالینی را که از طریق مراکز بهزیستی شناسایی شده‌اند، انتخاب نموده و سپس ایشان را تحت معاینه قرار دادیم و پارامترهای مربوط به گوش، حلق و بینی را در آنها بررسی نمودیم.

یافته‌ها: در این بیماران فراوانی اوتیت سروز، هیپرتروفی آدنوئید، شکاف لب و کام، فرنولوم چسبیده، قوس بلند کام، ماکروگلوسی، آترزی کانال گوش، انحراف سپتوم، رینوره، مخاط بینی آلرژیک، میزان آپنه شبانه و خواب‌آلودگی روزانه، شیار لب و زبان، بینی زینی شکل، هیپوپلازی میانه صورت، هنگینگ کولوملا و تنگی دهانه پیریفورم مورد بررسی قرار گرفت.

نتیجه‌گیری: اگر چه سندرم داون مجموعه‌ای از علایم بوده و کنترل آنها پیچیده و مشکل می‌باشد با این حال معاینه گوش، حلق و بینی در این بیماران بسیار حائز اهمیت بوده و متخصصین گوش، حلق و بینی نقش بسزایی در تشخیص، کنترل و درمان علایم این بیماران دارند.

کلید واژه ها: سندرم داون, تظاهرات گوش, حلق و بینی, دیس پلازی کرانیوفاسیال, تریزومی 21

نحوه استناد به این مقاله: جباری ی، کدخدامحمدی م، صادقی شبستری م، غفاری ش، عباس‌نژاد م. شیوع تظاهرات گوش، حلق و بینی در کودکان مبتلا به سندرم داون. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1398؛ 41(2):30-37

ثبت‌شده: 11 شهریور 1397
انتشار الکترونیکی: 30 اردیبهشت 1398