doi: 10.34172/mj.2021.029

Scopus ID: 85131365152

انگل‌شناسی

امیرحسین مقصود 1 ORCID logo، مهدی پارسایی 1* ORCID logo، افشین عظیمی 1، مهدی محبعلی 2، بهناز آخوندی 2، صدیقه سرفراز 3 ORCID logo، مهدی حسن زاده 4 ORCID logo، صابر علیزاده 4 ORCID logo، احد شهنامی 4

1 گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2 گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3 گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
4 معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسؤول؛ ايميل: ، پست الکترونیکی: Mahdiparsaei.mp@gmail.com

زمینه: لیشمانیوز احشایی یا کالاآزار در برخی مناطق ایران مانند استان های آذربایجان شرقی، اردبیل، فارس و بوشهر به صورت بومی دیده می شود. این بیماری در سایر مناطق کشور به شکل پراکنده و تک­گیر (اسپورادیک) گزارش شده است. با توجه به گزارش مواردی از بیماری کالاآزار از شهرستان های اهر و اسکو استان آذربایجان شرقی در سال های اخیر و نبود مطالعه جدید در مورد میزان شیوع آن، این بررسی با هدف تعیین وضعیت شیوع سرمي لیشمانیوز احشایی در كودكان شهرستان های اهر و اسکو استان آذربایجان شرقی انجام شد.

روش كار: در اين مطالعه توصيفي مقطعي، نمونه خون از کودکان زیر 8 سال مناطق روستایی شهرستان های اهر و اسکو در سال 1397 در لوله آزمایش بدون ماده ضدانعقاد جمع آوری شد. نمونه ها با روش سرولوژی آگلوتیناسیون مستقیم (DAT) برای اندازه گیری آنتی بادی ضد انگل لیشمانیا اينفانتوم ارزیابی شدند.

يافته ­ها: از 209 نفر کودک زیر 8 سال نمونه گیری شده، میزان شیوع سرمي بیماری لیشمانیوز احشایی در مراکز نمونه گیری شده از شهرستان های اهر و اسکو با تیتر آنتی بادی 1:3200، %95/0 تعیین شد. یکی از دو فرد مثبت این مطالعه در ابتدا تیتر آنتی بادی مشکوک 1:1600 داشت که 4 هفته بعد نمونه گیری اوليه، تیتر آنتی بادی 1:3200 شد.

نتیجه گیری: طبق نتایج، بیماری کالاآزار با وجود شیوع بومی پايين، یکی از مشکلات بهداشتی شهرستان های اهر و اسکو استان آذربایجان شرقی است. مطالعات تکمیلی بر پایه روش های مولکولی در منطقه و سایر مراکز استان آذربایجان شرقی لازم است.

کلید واژه ها: لیشمانیا اینفانتوم, شیوع سرمی, آگلوتیناسیون مستقیم, کالاآزار, انسان, ایران

نحوه استناد به این مقاله: مقصود ا ح، پارسایی م، عظیمی ا ، محبعلی م، آخوندی ب، سرفراز ن، حسن زاده م، علیزاده ص، شهنامی ا. شیوع سرمی لیشمانیوز احشایی در کودکان ساکن مناطق روستایی شهرستان های اهر و اسکو استان آذربایجان شرقی در سال 1397. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز. 1400؛43(1):61-68

ثبت‌شده: 21 اردیبهشت 1398
انتشار الکترونیکی: 28 فروردین 1400