doi: 10.34172/mj.2019.013

مطالعه مقاومت دارویی و اندیکس مقاومت در اشریشیا کلی های جدا شده از عفونت های ادراری و شناسایی ژن blaCTX-M1 در جدایه های تحت مطالعه با روش PCR در شهر تبریز

زهرا نیک نفس 1 ORCID logo، محمدرضا نهائی 2,3* ORCID logo، جاوید صادقی 3، ناجیه بیگلی 4

1 دانشجوی کارشناسی ارشد میکروب شناسی، مؤسسه عالی ربع رشید، تبریز، ایران
2 گروه میکروب شناسی، و علوم آزمایشگاهی، دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
3 گروه میکروب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 آزمایشگاه مرکزی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: nahaeim@yahoo.com

زمینه: مصرف بی رویه آنتی بیوتیک های بتالاکتام منجر به ایجاد گروهی از آنزیم های بتالاکتامازی به نام بتالاکتامازهای طیف گسترده (ESBL) شده است. تولید این آنزیم ها سبب ایجاد مقاومت نسبت به سفالوسپورین های نسل سوم و هیدرولیز مونوباکتام ها می گردد .بیماری های عفونی و درمان آنها از مشکلات اساسی در زندگی بشری می باشند وعلیرغم گذشت سالیان متمادی از آغاز عصر شیمی درمانی ضدمیکروبی، در سراسر جهان مشکلات عدیده ای را ایجاد نموده است. این مطالعه جهت بررسی الگوهای حساسیت آنتی بیوتیکی و بررسی حضور ژن blaCTX-M-1 در ایزوله های اشریشیاکلی جداسازی شده از نمونه های بالینی در آزمایشگاه مرکزی شهر تبریز انجام شد.

روش کار: تعداد 100 ایزوله در طی یک ماه از آزمایشگاه مرکزی شهر تبریز جمع آوری گردید. ایزوله های اشریشیاکلی توسط تست های روتین باکتریولوژیک شناسایی و به روش Kirby-Bauer با استفاده از آنتی بیوتیک های آموکسی سیلین، سفتازیدیم، سفوتاکسیم، سیپروفلوکساسین، جنتامایسین، ایمی پنم و نیتروفورانتوئین آنتی بیوگرام گردیدند. تست تأییدی به روش دیسک ترکیبی (Combined disk test) انجام شد. در نهایت با استفاده از روش PCR ژن blaCTX-M-1 تحت بررسی قرار گرفت.

یافته ها: از 100 ایزوله اشریشیاکلی تعداد 17 ایزوله (17%) حاوی ژن blaCTX-M-1 بودند. همه ایزوله ها حساس به نیتروفورانتوئین و 79% ایزوله ها مقاوم به آموکسی سیلین و82% ایزوله ها ESBL مثبت بودند.

نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر، ژن مولد بتالاکتاماز blaCTX-M-1 که تنها جزیی از خانواده بزرگ بتالاکتاماز وسیع الطیف می باشد، در 17% ایزوله های اشریشیاکلی شناسایی شد که این نتایج بیانگر وجود کلون های مولد دیگر ژن های بتالاکتاماز وسیع الطیف نیز می باشد.

کلید واژه ها: اشریشیاکلی, اندیکس مقاومت آنتی بیوتیکی, ژن blaCTX-M1, واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR)

نحوه استناد به این مقاله: نیک نفس ز، نهائی م ر، صادقی ج، بیگلی ن. مطالعه مقاومت دارویی و اندیکس مقاومت در اشریشیا کلی های جدا شده از عفونت های ادراری و شناسایی ژن blaCTX-M در جدایه های تحت مطالعه با روش PCR در شهر تبریز. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1398؛ 41(1):108-114

ثبت‌شده: 07 اسفند 1395
انتشار الکترونیکی: 14 اسفند 1397