doi: 10.34172/mj.2019.012

شناسایی مولکولی جهش های ایجاد کننده مقاومت به تتراسایکلین در باکتریهای مایکوپلاسمای جدا شده از بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) استان کرمان

مریم نقیب، رمضان محبی، بابک خیرخواه*

1 گروه میکروبیولوژی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: babakkheirkhah@yahoo.com

زمینه: عفونت¬های باکتریایی بر شروع یا تشدید حملات، در بیماری مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) نقش اساسی دارند و گزارشهایی مبنی بر دخالت مایکوپلاسما با انتشار جهانی در این بیماری وجود دارد. مایکوپلاسما با تقلید از غشای سلول میزبان منجر به حملات خود ایمنی می¬شود و از سوی دیگر به آنتی¬بیوتیک¬های ماکرولید به عنوان اولین روش درمان مقاوم شده¬اند. هدف این تحقیق شناسایی مولکولی جهش¬های ایجاد کننده مقاومت به تتراسایکلین در مایکوپلاسماهای جدا شده از بیماران مبتلا به ام اس استان کرمان بود.

روش کار: تعداد 32 نمونه مایع مغزی نخاعی و 48 نمونه مایع ادراری به روش غیرتصادفی از بیماران مبتلا به ام اس تهیه و یک شب غنی سازی در PPLO broth، 7 هفته کشت مداوم درPPLO broth و آگار، انجام گردید. از نمونه های مثبت، استخراج DNA صورت گرفت. برای شناسایی جنس باکتری از (Nested-PCR) و جدایه های دارای مقاومت به تتراسایکلین (rrs3 و rrs4) از ژن 16SrRNA به روش (Duplex-PCR) استفاده گردید. همچنین تعیین توالی نوکلئوتیدی و رسم درخت فیلوژنتیک انجام شد.

یافته ها: در 12 نمونه رشد مشاهده شد، اما بعد از Nested-PCR، تنها در 5 نمونه (1 نمونه مایع مغزی نخاعی و 4 نمونه ادراری) مایکوپلاسما تشخیص داده شد. در Duplex-PCR، تنها نمونه های ادراری، آللهای مورد نظر را نشان دادند.

نتیجه گیری: با رسم درخت فیلوژنتیک مشخص شد آللها در نقاط متفاوتی جهش پیدا کرده اند، اما برای پاسخ قطعی به ایجاد مقاومت به تتراسایکلین، تحقیقات تکمیلی لازم است. بر اساس یافته ها، آللهای دارای پتانسیل مقاومت به تتراسایکلین جهش پیدا کرده اند.

کلید واژه ها: مقاومت آنتی بیوتیکی, بیماری مولتیپل اسکلروزیس, مایکوپلاسما, تتراسایکلین, آللهای rrs3 و rrs4

نحوه استناد به این مقاله: نقیب م، محبی ر، خیرخواه ب. شناسایی مولکولی جهشهای ایجاد کننده مقاومت به تتراسایکلین در باکتریهای مایکوپلاسمای جدا شده از بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) استان کرمان. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1398؛ 41(1):100-107

ثبت‌شده: 31 اردیبهشت 1396
انتشار الکترونیکی: 14 اسفند 1397