مجله پزشكي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني تبريز. 1399؛42(6): 649-658.
doi: 10.34172/mj.2021.005

Scopus ID: 85130983309

Radiology. Diagnostic Imaging

کاهش نویز تصاویر رادیوگرافی پزشکی با استفاده از گشتاورهای کسری

مهدیه قلی زاده 1 ORCID logo، محمدحسین قلی زاده 2* ORCID logo، حسین قیومی زاده 2 ORCID logo، مصطفی دانائیان 2 ORCID logo

1 کارشناسی ارشد مهندسی برق، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رفسنجان، رفسنجان، ایران
2 گروه مهندسی برق، دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان، رفسنجان، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسؤول؛ ايميل: ، پست الکترونیکی: Gholizadeh@vru.ac.ir

زمینه: تصویربرداری رادیوگرافی سریع‌ترین و آسان‌ترین راه برای کمک به پزشک برای نمایش و ارزیابی استخوان‌های شکسته و یا آسیب مهره‌ای و مفاصل است. این مقاله یک روش بهبود تصاویر رادیوگرافی پزشکی ارایه می‌کند که بر اساس استفاده از گشتاورهای سیگنال آماری دریافتی است.

روش کار: در این مقاله تصویر نویزدار به‌صورت یک سیگنال آماری در نظر گرفته می­شود و با استفاده از گشتاورهای کسری نویز کاهش می‌یابد. روش گشتاورهای کسری، ازیک‌طرف دارای سرعتی شبیه روش گشتاور است، و از طرف دیگر محدودیت­های موجود درروش گشتاور که گاهی منجر به نتایج با دقت ضعیف می­شود را برطرف می­نماید. روش پیشنهادی درنهایت روی تصاویر رادیوگرافی (CT) بررسی می‌شود.

یافته‌ها: اطلاعات به‌دست‌آمده از گشتاورهای کسری سيگنال دريافتی، معياری برای تخمين پارامترهای نویز و سطوح خاکستری تصویر اصلی است. یکی از محدودیت­های روش پیشنهادی این است که تصویر باید چندین مرتبه ارسال شود، چراکه در بحث­های آماری، تنها با یک نمونه، امکان تصمیم­گیری وجود ندارد. میزان خطای روش حذف نویز پیشنهادی برحسب تعداد دفعات ارسال تصویر اصلی، با 3=n، 6=n، 9=n و 14=n به ترتیب در حدود 009/0، 0009/0، 0002/0و 0001/0 است.

نتیجه‌گیری: نتایج شبیه‌سازی‌ها نشان می‌دهند که روش ارایه ‌شده، از بیشتر روش‌های مطرح حذف نویز، چه از لحاظ تخمین در نسبت سیگنال به نویزهای پایین و چه از لحاظ کیفیت تصویر کارایی بالاتری دارد و در بازیابی ظرایف و جزئیات تصویر از مطرح‌ترین روش‌های موجود حذف نویز قوی‌تر است. اگرچه در این روش به چندین بار ارسال عکس نیاز ‌داریم، اما حتی با تعداد ارسال بسیار کم نیز نتایج مناسبی حاصل می­شود. بنابراین، این روش ازنظر عملی کاملا معقول بوده و سیستم را از حالت بلادرنگ خارج نمی­کند. بدیهی است که هر چه تعداد ارسال تصویر درروش پیشنهادی بیشتر باشد، خطای کمتری رخ می­دهد.

کلید واژه ها: تصاویر رادیوگرافی, حذف نویز, روش گشتاور, گشتاورهای کسری

نحوه استناد به این مقاله: قلی زاده م، قلی زاده م ح، قیومی زاده ح، دانائیان م. کاهش نویز تصاویر رادیوگرافی پزشکی با استفاده از گشتاورهای کسری. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛42(6):649-658

ثبت‌شده: 09 اسفند 1397
انتشار الکترونیکی: 06 اسفند 1399