مجله پزشكي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني تبريز. 1399؛42(6): 634-641.
doi: 10.34172/mj.2021.003

Scopus ID: 85131013571

Communicable Diseases

ارزیابی سطح اینترلوکین 8 مایع مغزی نخاعی در مننژیت حاد باکتریال بالغین

ژینوس بیات ماکو 1 ORCID logo، پوران کریمی 2 ORCID logo، نگار مهتدی 3* ORCID logo

1 گروه بیماری های عفونی و گرمسیری، مرکز تحقیقات بیماری های عفونی و گرمسیری، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه بیوشیمی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 دانشجو، گروه بیماری های عفونی و گرمسیری، مرکز تحقیقات بیماری های عفونی و گرمسیری، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسؤول؛ ايميل: ، پست الکترونیکی: pourasgary@gmail.com

زمینه: اینترلوکین 8 در انواع التهاب مننژ به ویژه مننژیت حاد باکتریال افزایش یافته و در افتراق بین انواع مننژیت اهمیت دارد. هدف از انجام این مطالعه بررسی سطح اینترلوکین 8 مایع مغزی نخاعی در مننژیت حاد باکتریال بالغین است.

روش کار: تمامی بیماران بزرگسال با علایم تب، سردرد، سفتی گردن و اختلال هوشیاری با تشخیص احتمالی مننژیت بستری شدند. از کلیه افراد مشکوک به مننژیت، پونکسیون لومبار از فضای بین مهره­ای سوم و چهارم توسط پزشک متخصص به عمل آمد. برای تعیین سطح هوشیاری، GCS بیماران تعیین و مایع مغزی نخاعی جهت آنالیزهای شمارش سلولی، دیفراسیون، قند مایع CSF، پروتئین مایع CSF، LDH یا لاکتات دهیدروژناز، سطح اینترلوکین 8 و کشت به آزمایشگاه ارسال شد.

یافته ها: میانگین ± انحراف معیار میزان پروتئین اینترلوکین 8 در بیماران مبتلا به مننژیت آسپتیک برابر Pg/ml 57/48 ± 17/296 و در گروه بیماران مبتلا به مننژیت سپتیک برابر Pg/ml 55/526 ± 96/1088 بود. بین دو گروه مورد مطالعه در مقادیر اینترلوکین 8 از لحاظ آماری تفاوت معنی داری مشاهده شد (p = 0.009). میزان Cut off برای تشخیص موارد مثبت مننژیت باکتریال با حساسیت 92 درصد و اختصاصیت 1/83 درصد برابر Pg/ml 6/297 بود.
نتیجه گیری: اینترلوکین 8 حساسیت و اختصاصیت بالایی در تشخیص موارد مثبت مننژیت باکتریال از مننژیت آسپتیک داشته و در کنار سنجش پروتئین مایع مغزی نخاعی می تواند شاخص مناسبی برای افتراق مننژیت باکتریال از مننژیت آسپتیک باشد.

کلید واژه ها: اینترلوکین 8, مایع مغزی نخاعی, مننژیت حاد باکتریال, مننژیت آسپتیک

نحوه استناد به این مقاله: بیات ماکو ژ، کریمی پ، مهتدی ن. سطح اینترلوکین 8 مایع مغزی نخاعی در مننژیت حاد باکتریال بالغین. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛42(6):634-641

ثبت‌شده: 15 اردیبهشت 1398
انتشار الکترونیکی: 06 اسفند 1399