مجله پزشكي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني تبريز. 1399؛42(6): 773-780.
doi: 10.34172/mj.2021.019

Scopus ID: 85131003415

Physiology

سولماز بابایی بناب 1* ORCID logo، بهرام جمالی قرخانلو 2 ORCID logo

1 گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
2 گروه علوم پایه، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: s.babaei@maragheh.ac.ir

زمینه: بیماری قلبی یک بیماری چندعاملی است که زمینه ژنتیکی و عوامل محیطی در ابتلا به آن نقش دارند و مطالعات جدید بر این باور هستند که شاخص‌هایی مانند آپولیپوپروتئین AI ملاک بهتری برای تشخیص این بیماری است. از این رو هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات منظم هوازی بر بیان ژن آپولیپوپروتئین AI و شاخص‌های پروفایل لیپیدی در زنان چاق بود.

روش‌کار: تحقیق حاضر از نوع تجربی بوده و به این منظور 30 زن سالم چاق در محدوده سنی30-35 سال از بین کلیه افراد داوطلب به طور تصادفی انتخاب و به دو گروه کنترل (15 نفر) و تجربی (15 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی 8 هفته تمرینات منظم هوازی با شدت 75-60 درصد ضربان قلب ذخیره سه جلسه در هفته و هر جلسه 60 دقیقه انجام دادند. بررسی بیانmRNA ژن آپولیپوپرتئین AIآزمودنی‌ها با استفاده از روش Semi-quantitative-RT-PCR و اندازه‌گیری پروفایل لیپیدی در هر دو گروه در پیش‌آزمون و پس‌آزمون انجام و از طریق آزمون تی و با نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شد.

یافته‌ها: یافته‌های پژوهش حاضر نشان داد بیان ژن آپولیپوپروتئین AI در گروه تجربی افزایش معنی‌داری نسبت به گروه کنترل نشان داد (P<0.05)همچنین میزان (P = 0.003) CL (P = 0.001)TG و (P = 0.031)LDL در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل کاهش معنی‌داری داشت و میزان HDL در گروه تجربی افزایش معنی‌داری نسبت به گروه کنترل نشان داد(P = 0.001).

نتیجه‌گیری: در مطالعه‌ حاضر نشان داده شد که تمرینات منظم هوازی از طریق افزایش بیان ژن آپولیپوپروتئین AI و بهبود پروفایل لیپیدی نقش مهمی در کاهش بیماری‌های قلبی‌عروقی دارد.

کلید واژه ها: تمرینات هوازی, پروفایل لیپیدی, زنان چاق, ژن apo-AI

نحوه استناد به این مقاله: بابایی بناب س، جمالی قراخانلو ب. تاثیر هشت هفته تمرینات منظم هوازی بر بیان ژن آپولیپوپروتئین AI و شاخص‌های پروفایل لیپیدی در زنان چاق. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛ 42(6):773-780

ثبت‌شده: 03 تیر 1398
انتشار الکترونیکی: 06 اسفند 1399