مجله پزشكي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني تبريز. 1399؛42(6): 713-721.
doi: 10.34172/mj.2021.012

Musculoskeletal System

تاثیر هشت هفته تمرین راه ­رفتن الاستیکی بر الگوی توزیع فشار کف­پایی در زنان مبتلا به کمردرد مزمن طی راه­ رفتن

فرناز سیفی اسگ شهر 1* ORCID logo، الهه ممشلی 2 ORCID logo، امیرعلی جعفرنژادگرو 1 ORCID logo، ماهرخ دهقانی 1 ORCID logo، محسن کتانچی 3 ORCID logo، سید مجید علوی مهر 1 ORCID logo

1 گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده روان¬شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2 دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
3 گروه تربیت بدنی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسؤول؛ ايميل: ، پست الکترونیکی: f.seify@yahoo.com

زمینه: تمرین راه­رفتن الاستیکی یک روش جدید برای بهبود الاستیسیته راه­رفتن و تغییر الگوی توزیع فشار کف­پایی است. هدف از این پژوهش بررسی تغییرات الگوی توزیع فشار کف­پایی حین راه­رفتن در زنان مبتلا به کمردرد متعاقب هشت هفته راه­رفتن الاستیکی بود.

روش کار: مطالعه حاضر از نوع نیمه­تجربی است. نمونه شامل 20 زن دارای عارضه کمردرد بود. آزمودنی­ها به دو گروه کنترل (تعداد: 11) و تجربی (تعداد: 9) تقسیم شدند. آزمودنی­های گروه تجربی به مدت هشت هفته تمرین راه­رفتن الاستیکی را سه بار در هفته انجام دادند و گروه کنترل هیچ­گونه تمرینی را انجام ندادند. متغیرهای فشار کف­پایی شامل اوج نیروی عمودی عکس­العمل زمین، زمان رسیدن به این اوج، نرخ بارگذاری، اوج متغیرهای فشار کف­پایی در نواحی ده­گانه پا، اوج نیروهای وارده بر نواحی ده­گانه پا و جابجایی مرکز فشار در دو راستای داخلی-خارجی (copx) و قدامی-خلفی (copy) بود. مقادیر فشار کف­پایی طی پیش­آزمون و پس­آزمون توسط دستگاه فوت اسکن (نرخ نمونه برداری 300 هرتز) ثبت شد. از آزمون آماری آنالیز واریانس دو سویه جهت تحلیل آماری داده­ها استفاده شد. سطح معناداری برابر P < 0.05 بود.

یافته ها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که طی پس­آزمون در مقایسه با پیش­آزمون در گروه تجربی اوج نیروی عمودی عکس­العمل زمین (مولفه FzMS) کوچکتر است (P = 0.002). علاوه بر این، یافته­ها نشان داد که اثر عامل گروه بر متغیر اوج فشار کف­پایی ناحیه میانه پا معنادار است (P = 0.011). نتایج هیچ­ اختلاف معنی­داری را در ارتباط با اثر عامل گروه، زمان و اثر تعاملی گروه و زمان بر اوج نیروی عمودی، زمان رسیدن به اوج، جابجایی مرکز فشار، نرخ بارگذاری عمودی و زمان اتکای راه­رفتن نشان نداد (P > 0.05).

نتیجه­ گیری: یافته­های پژوهش حاضر نشان داد که تمرینات راه­رفتن الاستیکی روی مدت زمان اتکا اثر معنی­داری ندارد. همچنین تمرینات الاستیکی راه‌رفتن در گروه تجربی، میزان اوج نیروی عمودی عکس­العمل زمین (مولفه (FzMS طی پس­آزمون در مقایسه با پیش­آزمون را کاهش داد که می­تواند الگوی راه­رفتن را اصلاح و از مزمن شدن کمردرد جلوگیری کند.

کلید واژه ها: الگوی توزیع فشار کف پایی, راه رفتن الاستیکی, فاشیای پشتی-کمری, کمردرد

نحوه استناد به این مقاله: سیفی اسگ شهر ف، ممشلی ا، جعفرنژادگرو ا، دهقانی م، کتانچی م، علوی مهر س م. تاثیر هشت هفته تمرین راه­رفتن الاستیکی بر الگوی توزیع فشار کف­پایی در زنان مبتلا به کمردرد مزمن طی راه­رفتن. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛42(6):713-721

ثبت‌شده: 23 اسفند 1397
انتشار الکترونیکی: 06 اسفند 1399