مجله پزشكي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني تبريز. 1399؛42(6): 701-712.
doi: 10.34172/mj.2021.011

Scopus ID: 85131009879

امیر خسروی 1* ORCID logo

1 گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آیت الله العظمی بروجردی (ره) ، بروجرد، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسؤول؛ ايميل: ، پست الکترونیکی: STU_KHOSRAVI1@yahoo.com

زمینه: نسترن کوهی سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی مثل کاروتنوئیدها، فلاونوئيدها،و ویتامین Cبوده که قادر به مقابله با اثرات مخرب استرس اكسيداتيو ناشی از ورزش های وامانده ساز است. تحقيق حاضر به منظور تعيين اثر همزمان هشت هفته تمرین هوازی و عصاره هیدروالکلی میوه نسترن کوهی بر برخی آنزیم هاي کبدي سرم و مالون دی آلدئید کبد موش های ویستار متعاقب يك وهله فعالیت وامانده ساز هوازی انجام شد.

روش کار: در این مطالعه تجربی، 40 سر موش نر نژاد ویستار به‌صورت تصادفی به چهار گروه مساوی، دارونما (بدون تمرین+ 2 میلی لیتر آب مقطر) ، مکمل (بدون تمرین+ 100 ميلي‌گرم عصاره هیدروالکلی نسترن کوهی + 2 میلی‌لیتر آب مقطر)، تمرین ( 8 هفته تمرین استقامتی + 2 میلی‌لیتر آب مقطر)، ترکیبی ( 8 هفته تمرین استقامتی + 100 ميلي‌گرم عصاره هیدروالکلی نسترن کوهی + 2 میلی‌لیتر آب مقطر) تقسیم شدند. در پایان تحقیق نیمی از موش‌ها بلافاصله پیش و نیمی‌دیگر بلافاصله پس از وامانده شدن روی نوار گردان، جراحی شدند. آنزيم هاي آسپارتات آمينوترانسفراز و آلانين آمينوترانسفراز سرمی و مالون دی آلدئید بافت کبد به ترتیب با روش های الایزا و تیوباربیتوریک اسید سنجیده شدند. داده‌ها با روش آماری تحلیل واریانس یک‌طرفه و آزمون تعقیبی توکی، در سطح معناداری (P<0.05) تجزیه ‌و تحلیل شدند.

يافته‌ها: مقادیر آنزيم هاي آسپارتات آمينوترانسفراز و آلانين آمينوترانسفراز سرمی و مالون دی آلدئید بافت کبد تمامی گروه ها بجز گروه ترکیبی متعاقب وامانده‌سازی افزایش معنی داری نشان دادند (P<0.05).

بحث و نتيجه گيري: نتایج حاصل نشان داد تمرین هوازی به همراه مصرف عصاره هیدروالکلی نسترن کوهی از افزایش مالون دی آلدئید بافت کبد و آنزيم هاي آسپارتات آمينوترانسفراز و آلانين آمينوترانسفراز سرمی متعاقب یک وهله فعالیت وامانده ساز جلوگیری می‌کند.

کلید واژه ها: فعاليت وامانده ساز هوازي, آنزیم های کبدی, عصاره میوه نسترن کوهی, مالون دی آلدئید

نحوه استناد به این مقاله: خسروی ا. اثر همزمان هشت هفته تمرین هوازی و عصاره هیدروالکلی میوه نسترن کوهی بر برخی آنزیم هاي کبدي سرم و مالون دی آلدئید کبد موش های ویستار متعاقب يك وهله فعالیت وامانده ساز هوازی. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛42(6):701-712

ثبت‌شده: 08 بهمن 1397
انتشار الکترونیکی: 06 اسفند 1399