فراوانی و آنالیز بیان ژن‌های پمپ افلاکس norA و norB در سویه‌های بالینی استافیلوکوکوس اورئوس توسط روش اتیدیوم بروماید و Real Time PCR

امیر میرزایی 1* ORCID logo، حسن نوربازرگان 2 ORCID logo، کمال پاسبان 3، سید عطا اله سادات شاندیز 4

1 گروه زیست شناسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران
2 گروه بیوتکنولوژی، دانشکده فناوری های نوین پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی، تهران، ایران
3 گروه ژنتیک، مرکز تحقیقات بیولوژی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران
4 گروه زیست شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسئوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: A.mirzaie@riau.ac.ir

زمینه: اخیرا مقاومت به سیپروفلوکساسین در سویه‌های استافیلوکوکوس اورئوس به عنوان یکی از چالش‌های مهم مطرح می‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی و بیان ژن‌های پمپ افلاکس norA و norB در سویه‌های بالینی استافیلوکوکوس اورئوس و ارزیابی نقش آن‌ها در مقاومت به سیپروفلوکساسین بود.

روش‌کار: در این مطالعه تجربی، تعداد 250 نمونه بالینی از بیمارستان‌های مختلف شهر تهران جمع‌آوری شد و ایزوله‌های استافیلوکوکوس اورئوس شناسایی شدند. الگوی حساسیت آنتی‌بیوتیکی بر اساس روش دیسک دیفیوژن و استاندارد CLSI انجام گرفت. همچنین، حضور ژن‌های norA و norB در سویه‌های مقاوم به سیپروفلوکساسین با روش PCR مشخص گردید. در نهایت پمپ‌های افلاکس از نظر فعال بودن توسط MIC سیپروفلوکساسین و اتیدیوم بروماید و Real Time PCR بررسی شد.

یافته‌ها: از میان 250 نمونه بالینی، تعداد 50 ایزوله استافیلوکوکوس اورئوس جداسازی شد و نتایج حساسیت آنتی بیوتیکی نشان داد که 68% از نمونه‌ها (34 نمونه) مقاوم به متی سیلین و از میان اینها 24% (12 نمونه) مقاوم به سیپروفلوکساسین بودند. فراوانی ژن‌های norA و norB در سویه‌های مقاوم به سیپروفلوکساسین به ترتیب 100% و 83% بودند و هم چنین سویه ‌ای مقاوم‌تر میزان بیان بالاتری از ژن norA و norB داشتند.

نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که پمپ‌های افلاکس norA و norB در ایجاد مقاومت به سیپروفلوکساسین نقش اساسی دارند و بررسی حضور این ژن‌ها می‌تواند در پیشنهاد الگوي درمانی علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس حائز اهمیت باشد.

کلید واژه ها: : استافیلوکوکوس اورئوس, پمپ افلاکس, norA، norB, Real Time PCR.

نحوه استناد به این مقاله: میرزایی ا، نوربازرگان ح، پاسبان ک، سادات شاندیز س ع. فراوانی و آنالیز بیان ژن­های پمپ افلاکس norA و norB در سویه­های بالینی استافیلوکوکوس اورئوس توسط روش اتیدیوم بروماید و Real Time PCR. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 40(6):64-73

ثبت‌شده: 15 دی 1395
پذیرفته‌شده: 24 بهمن 1395