مهدی عباسی مقدم 1* ORCID logo، مریم کشوری 1، میرعبداله طهرآموزی 2

1 دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
2 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری، ساری، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسئوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: mehdi.abbasi3805@yahoo.com

زمینه : وابستگی به مواد مخدر نوعی بیماری جسمی، روانی و اجتماعی است که درمان چند جانبه و طولانی مدتی را می‌طلبد. اين مطالعه با هدف بررسي اثر 8 هفته تمرین هوازی بر تغییرات سطوح بتااندورفین، کورتیزول، هورمون رشد و عوامل آنتروپومتریک معتادان درحال بهبودی صورت گرفته است.

روش‌کار: در این مطالعه 30 مرد معتاد در حال بهبودی با رده سنی 25-35 ساله، بصورت تصادفی به دو گروه مساوی کنترل و تجربی تقسیم شدند. پروتکل تمرین شامل هشت هفته تمرین هوازی/ سه جلسه در هفته بود که بمدت و شدت تمرین هر آزمودنی بتدریج در پایان هر مرحله افزوده می شد. اندازه‌گیری سطوح بتااندورفین، کورتیزول و هورمون رشد به کمک روش الایزا در دو مرحله پیش و پس آزمون انجام شد. از آزمون آماری تی همبسته و مستقل برای بررسی تفاوت میانگین‌های درون گروهی و بین گروهی استفاده و مقادیر از نظرآماری معنی‌دار تلقی شد.

یافته‌ها: یافته‌های این پژوهش نشان داد که هشت هفته تمرین هوازی باعث افزایش معني‌دار غلظت بتااندورفین، هورمون رشد و حداکثر اکسیژن مصرفی نسبت به قبل تمرینات در گروه هوازی شد ولی غلظت کورتیزول، شاخص توده بدنی و درصد چربی بدن با وجود کاهش بعد از تمرین اختلاف معنی داری نداشت. همچنین نتایج آزمون تی مستقل بین گروه ها تنها در متغیر هورمون رشد معنی‌دار بود.

نتیجه‌گیری: تحقیق حاضر بیان می‌دارد با توجه به اثر مطلوب فعالیت های هوازی در افزایش سطح بتااندورفین معتادان در حال بهبودی در مراکز درمانی و کلینیک‌های ترک اعتیاد از این تمرینات بهره برده شود.

کلید واژه ها: بتااندورفین, کورتیزول, هورمون رشد, آنتروپومتریک, معتاد

نحوه استناد به این مقاله: عباسی مقدم م، کشوری م، طهرآموزی م ع. اثر 8 هفته تمرین هوازی بر تغییرات سطوح بتااندورفین، کورتیزول، هورمون رشد و عوامل آنتروپومتریک در معتادان رو به بهبود. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 40(6):49-55

ثبت‌شده: 06 آبان 1395
پذیرفته‌شده: 07 آذر 1395