مجله پزشكي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني تبريز. 1399؛42(4): 425-432.
doi: 10.34172/mj.2020.064

تعیین میزان کلونیزاسیون بینی با استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی‌سیلین در کادر درمانی بیمارستان‌های سینا و امام رضا در سال 1396

پرویز صالح 1 ORCID logo، محمد امین رضازاده ساعتلو 1* ORCID logo، مهسا ایرانی 1

1 مرکز تحقیقات کلیه, دانشگاه علوم پزشکی تبریز. تبریز. ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسؤول:، پست الکترونیکی: Dr_amin_re@yahoo.com

زمینه: استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متیسیلین (MRSA) بیشترین پاتوژن مقاوم به ضدمیکروبی در بیمارستان‌ها شناخته شده است که ممکن است هم کادر درمان و هم بیماران را آلوده کند. همچنین شایع‌ترین محل کلونیزاسیون آن قسمت قدامی بینی و حلق است. به منظور پیشگیری و کنترل عفونت و تعیین نقش پرسنل درمانی بعنوان حاملین عفونت، این مطالعه با هدف تعیین میزان کلونیزاسیون بینی با MRSA در کادر درمانی بیمارستان‌های سینا و امام رضا تبریز در 1396 انجام شد.

روش‌کار: در این مطالعه مقطعی که به بررسی 400 نفر پرداخته است، از تمام کادر درمانی بیمارستان‌های سینا و امام رضا در سال 1396 که مایل به شرکت در این مطالعه بودند با وارد کردن سواپ سر پنبه‌ای استریل به ناحیه قدامی بینی نمونه‌گیری انجام شد. سپس بلافاصله در آزمایشگاه در محیط مانیتول سالت آگار و بلاد آگار به مدت 24 ساعت کشت داده شد و به مدت 48 تا 72 ساعت انکوبه گردید. جهت تعیین سویه‌های MRSA از روش دیسک سفوکسیتین در محیط کشت مولر هینتون آگار استفاده گردید. از روش های آماری توصیفی و آزمون Chi2 برای آنابیز آماری استفاده شد. مقادیر p-value کمتر از 05 /0 معنی‌دار تلقی شد.

یافته‌ها: 55 درصد افراد (220 نفر) ناقل استافيلوکوکوس اورئوس بودند که میانگین سنی آنان 27/38±72/8 سال و 8/61 درصد آنها مرد بودند. در افراد ناقل فراوانی محل بخش خدمت افراد، بخش داخلی بود. و شایع‌ترین بیماری سیستمیک دیابت بود. 8/41 درصد سابقه بستری قبلی بیمارستانی و2/78 درصد مصرف آنتی‌بیوتیک داشتند. همچنین مقاومت به متی‌سیلین، در 7/32 درصد افراد مشاهده گردید.

نتیجه‌گیری: کنترل مرتب عوامل عفونی و استفاده به جا از آنتی‌بیوتیک می‌تواند در کنترل ناقلین و حتی موارد مقاوم به دارو (MRSA) موثر باشد.

کلید واژه ها: استافیلوکوک اروئوس, متی‌سیلین, مقاومت دارویی, کادر درمان

نحوه استناد به این مقاله: صالح پ، رضازاده ساعتلو م ا، ایرانی م. تعیین میزان کلونیزاسیون بینی با استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی‌سیلین در کادر درمانی بیمارستان سینا و امام رضا در سال 1396. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛ 42(4):425-432

ثبت‌شده: 26 خرداد 1398
انتشار الکترونیکی: 07 آبان 1399