مقایسه اثرات حاد و مزمن متفورمین بر بازخوانی حافظه و تعداد نورون های سالم ناحیه CA1 هیپوکامپ در رت های نر آلزایمری شده با استرپتوزوتوسین

نیلوفر دربندی* ORCID logo، سمیرا مقدسی ORCID logo، حمیدرضا مومنی ORCID logo

1 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اراک،‌ اراک، ایران
*نویسنده مسئول: *نويسنده مسئول؛ ایمیل:، پست الکترونیکی: N-Darbandi@araku.ac.ir

زمینه: در این پژوهش، اثرات متفورمین به دو صورت حاد و مزمن بر بازخوانی حافظه و تعداد نورون های سالم ناحیه CA1 هیپوکامپ در رت های نر آلزایمری شده با استرپتوزوتوسین بررسی شد.

روش کار: 48 سر رت نر نژاد ویستار با محدوده وزنی 220-250 گرم به 6 گروه تقسیم شدند: گروه کنترل (سالین-سالین)، گروه استرپتوزوتوسین (استرپتوزوتوسین-سالین)، گروه های تیمار با استرپتوزوتوسین به همراه متفورمین به صورت یک نوبته، یک هفته، سه هفته و یازده هفته. تزریق درون بطن مغزی استرپتوزوتوسین (mg/kg3) در روز اول و سوم پس از جراحی و تزریق درون صفاقی متفورمین (mg/kg200) یا سالین (ml/kg) روزانه از یک روز قبل از جراحی تا پایان دوره تیمار انجام گرفت. پس از تست رفتاری، حیوانات کشته و مغز آنها فیکس شد و تعداد نورون های سالم ناحیه CA1 هیپوکامپ بررسی شد. آنالیزهای آماری توسط نرم افزار SPSS، ANOVA و نرم افزار Prisme انجام گرفت.

یافته ها: تزریق STZ به طور معناداری به خاطر آوری حافظه (p<0/001) و تعداد نورون های سالم (p<0/001) ناحیه CA1را در مقایسه با گروه کنترل کاهش داد. استفاده از متفورمین در تیمارهای یک نوبته، یک هفته و سه هفته اثرات ناشی از STZرا بهبود بخشید (p<0/001). اما متفورمین در دوره تیمار یازده هفته تاثیر معناداری بر بازخوانی حافظه و تعداد نورون های سالم در ناحیه CA1 هیپوکامپ نداشت (p>0/05).

نتیجه گیری: مصرف حاد و مزمن متفورمین اثرات متفاوتی بر بازخوانی حافظه و تعداد نورون های سالم ناحیه CA1 هیپوکامپ دارد.

کلید واژه ها: متفورمین, استرپتوزوتوسین, حافظه, هیپوکامپ

نحوه استناد به این مقاله: دربندی ن، مقدسی س، مومنی ح ر. مقایسه اثرات حاد و مزمن متفورمین بر بازخوانی حافظه و تعداد نورون های سالم ناحیهCA1 هیپوکامپ در رت های نر آلزایمری شده با استرپتوزوتوسین مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 40(5):38-47

ثبت‌شده: 16 آذر 1395
انتشار الکترونیکی: 22 آذر 1397