افشین مرادی
1 ، ثمینه کاکی
2 ، سید حسین کیایی
3 ، کیوان قدرتی
1 ، آرش باباخانیان
1* 1 گروه شیمی، دانشکده علوم، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران
2 گروه شیمی، دانشکده علوم، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 دپارتمان فارماسیوتیکس، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
چکیده
زمینه: در این کار تحقیقاتی، ساخت و بهینهسازی عملکرد یک حسگر الکتروشیمیایی بر پایه اصلاح و لایه نشانی الکتروشیمیایی سطح الکترود قلم گرافیت عریان توسط نانو ذرات نقرهو پردنیزولون با استفاده از تکنیک ولتامتری چرخهای نشان داده شده است.
روشکار: ولتاموگرامهای متوالی چرخهای در سرعت روبشهای کم جهت تولید فیلمهای پایدار و مقاوم بر سطح الکترود عریان قلم گرافیتی اعمال شدند. میکروسکوپ الکترونی روبشی جهت ماهیتشناسی سطحهای اصلاح شده ی قلم گرافیت/ نانو نقره و قلم گرافیت/ نانو نقره/ پردنیزولون به کار گرفته شد. حسگر الکتروشیمیایی جدید با موفقیت جهت تخمین مقدار محتوی کافئین موجود در نمونههای آماده سازی شده مکملهای دارویی و نوشیدنی ها به کار برده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که این الکترود اصلاح شده، فعالیت الکتروکاتالیستی خوبی برای اکسیداسیون کافئین با پارامترهای الکتروشیمیایی کسب شده از قبیل ضریب انتقال الکترون برابر با ۶۵/۰، لگاریتم ثابت سرعت برابر با ۳۹/۳ (s-1 ) وغلظت لایه اکتیو سطح برابر با ۴-۱۰×۴/۳(میلی مول بر مجذور سانتیمتر مربع (را دارد. تحت شرایط آزمایشی بهینه شده، کافئین در محدوده غلظت ۲۵تا ۶۰۰ نانو مولار با حد تشخیص ۱۷/۸ نانو مولار توسط حسگر معرفی شده اندازهگیری گردید.
نتیجهگیری: این مطالعه بر روی ساخت و بهینهسازی سک الکترود اصلاح شده قلم گرافیتی جدید جهت اندازهگیری کافئین در نمونههای حقیقی حاوی آن تمرکز دارد. تکنیک ساده و مقرون به صرفه ی ترسیب الکتروشیمیایی جهت لایه نشانی نانو نقره و الکتروشیمیایی پردنیزولون به کار برده شد. این حسگر الکتروشیمیایی همچنین دارای مزایایی مانند پایداری بالا، تکرارپذیری رضایتبخش و حساسیت قابل قبول میباشد. بنابراین، این حسگر جدید میتواند جهت آنالیز نمونههای مکمل دارویی و نوشیدنی غیرالکلی (نوشابه) با صحت و دقت بالا در آنالیز پیشنهاد گردد.
کلید واژه ها: الکترودهای اصلاح شده, الکترود قلم گرافیتی, ولتامتری, نانو ذرات نقره, پردنیزولون, کافئین