چکیده
زمینه: چاقی عامل خطر بسیاری از بیماریها از جمله بیماری های متابولیک، قلبیعروقی و نیز از مهمترین عوامل زمینهساز اختلالات و بیماریهای کبدی است. مطالعات نشان میدهند که تعدیل سبک زندگی مانند تغییر در سطح فعالیت بدنی و تغذیه سالم میتواند در بهبود عملکرد کبد مفید باشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر همزمان تمرینات هوازی و مصرف مکمل سیر بر سطوح سرمی آنزیمهای آلانین آمینوترانسفراز(ALT) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) مردان چاق بود.
روش کار: در یک کارآزمایی بالینی، 40 مرد چاق با شاخص توده بدنی بیشتر از 30 کیلوگرم بر مترمربع به طور تصادفی در چهار گروه تمرین با مکمل، مکمل، تمرین با دارونما و دارونما قرار گرفتند. گروه دارونما و سیر هر روز به مدت هشت هفته، به ترتیب دو عدد کپسول حاوی500 میلیگرم نشاسته و پودر سیر ( هر کپسول حاوی 500 میلیگرم) مصرف کردند. گروههای تمرین علاوهبر مصرف مکمل سیر یا دارونما به مدت هشت هفته به اجرای تمرینات هوازی(70-50 درصد ضربان قلب بیشینه، 40-20 دقیقه، 3 جلسه در هفته) روی نوارگردان پرداختند. اندازهگیریهای مربوط به نمونهگیری خونی در ابتدا و 48 ساعت پس از آخرین جلسه به صورت ناشتا انجام شد. دادهها با استفاده از آزمونهای تی وابسته، تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی، در سطح معنیداری (05/0 >P) تحلیل شد.
یافته ها: نتایج تحقیق نشان داد که سطوح ALT و AST پس از هشت هفته تمرین و مصرف مکمل سیر بهطور معنیداری کاهش یافت. همچنین، تفاوت معنیداری بین گروههای تجربی و دارونما از لحاظ تغییرات ALT و AST مشاهده شد.
نتیجهگیری: می توان نتیجه گرفت که تمرینات هوازی و مصرف سیر به طور مستقل میتواند آمینوترانسفرازهای سرمی را کاهش دهد. با اینحال، مصرف سیر تاثیر مضاعفی بر تاثیرات تمرین هوازی ندارد.