مجله پزشكي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني تبريز. 1399؛42(2): 143-151.
doi: 10.34172/mj.2020.030

Clinical Pathology

امیرعلی جعفرنژادگرو 1* ORCID logo، حامد شیخعلی زاده 2 ORCID logo، ماهرخ دهقانی 1 ORCID logo

1 گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2 دانشجوی کارشناسی ارشد بیومکانیک ورزشی، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: amiralijafarnezhad@gmail.com

زمينه: فرکانس نیروهای عکس­العمل زمین طی حرکات انتقالی همچون راه رفتن و دویدن با ایجاد آسیب مرتبط است. مقایسه فرکانس نیروهای عکس­العمل زمین در افراد دارای کمردرد و افراد سالم می­تواند در بازتوانی بیماران کمردرد مفید می­باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی طیف فرکانس نیروهای عکس­العمل زمین در بیماران کمردرد در مقایسه با همسالان سالم آن­ها انجام شد.

روش کار: نوع مطالعه در این تحقیق مقطعی-عرضی می­باشد. همچنین نمونه آماری پژوهش حاضر شامل 40 نفر مرد بود که به ترتیب در دو گروه سالم (تعداد20 نفر) و بیماران دارای عارضه کمردرد (تعداد 20 نفر) قرار گرفتند. برای اندازه­گیری متغیرهای نیروی عکس­العمل در نواحی ده­گانه پا از دستگاه فوت­اسکن (نرخ نمونه برداری: 300 هرتز) استفاده شد. از آزمون آماری تی مستقل جهت مقایسه بین­گروهی استفاده شد. سطح معناداری برابر 05/0>P بود.

یافته­ ها: نتایج نشان داد که فرکانس با توان 5/99 درصد در قسمت­ استخوان کف پایی اول در گروه کمردرد حدود 50 درصد بیشتر از گروه سالم است (017/0=P). همچنین فرکانس با توان 5/99 درصد در بخش داخلی پاشنه در گروه کمردرد کمتر از گروه سالم بود (007/0=P). همچنین تعداد هارمونی­های ضروری در قسمت استخوان کف پایی چهارم در گروه کمردرد بیشتر از گروه سالم بود (049/0=P).

نتیجه­ گیری: در بیماران مبتلا به عارضه کمردرد مزمن سرعت دویدن کمتر از افراد سالم است و مقادیر پایین اغلب مولفه­های طیف فرکانس می­تواند حاکی از الگوی راه رفتنی محافظتی در این بیماران باشد. این تغییر سرعت و فرکانس پایین هنگام دویدن، نشان­دهنده کاهش کارآیی مکانیکی در بیماران مبتلا به کمردرد است.

کلید واژه ها: کمردرد, دویدن, نیروی عکس¬العمل زمین, محتوای فرکانس

نحوه استناد به این مقاله: جعفرنژادگرو ا ع، شیخعلی زاده ح، دهقانی م. تعیین اثر طیف فرکانس نیروهای عکس­العمل زمین طی دویدن در بیماران کمردرد در مقایسه با همسالان سالم. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛ 42(2):143-151

ثبت‌شده: 02 اسفند 1396
انتشار الکترونیکی: 30 اردیبهشت 1399