مجله پزشكي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني تبريز. 1399؛42(2): 184-193.
doi: 10.34172/mj.2020.035

Biochemistry

رسول شریفی 1 ORCID logo، محمد نوری 2* ORCID logo، همایون دولتخواه 2 ORCID logo، مسعود شیر محمدی 3 ORCID logo

1 گروه زیست شناسی، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران
2 گروه بیوشیمی بالینی و آزمایشگاه های بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 مرکز تحقیقات بیماری های گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: nourimd@yahoo.com

زمینه: سویه های مقاوم به دارو و پاسخ نامناسب به درمان، علت اصلی ناکارآمدی در ریشه کن سازی هلیکوباکتر پیلوری است. اسیدهای چرب غیر اشباع با بیش از یک پیوند دوگانه، تاثیر مهاری بر رشد باکتری دارند. لذا مطالعه حاضر به تاثیر اسیدهای چرب امگا بر بیان کاسپازها در معده بیماران آلوده به هلیکوباکترپیلوری با علایم دیسپپتیک پرداخته است.

روش کار: در مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور، 34 بیمار آلوده به هلیکوباکترپیلوری با علائم دیسپپتیک بطور تصادفی به دو گروه 17 نفره، گروه کنترل دریافت کننده درمان استاندارد سه گانه (شامل آموکسیسیلین، کلاریترومایسین و امپرازول) و گروه مورد دریافت کننده درمان استاندارد همراه با اسیدهای چرب امگا-3، امگا-6 و امگا-9 به مدت دو هفته، تقسیم گردیدند. پس از پایان دوره درمان، میزان بیان ژن آنزیم کاسپاز-8، به روشPCR Real-Time و میزان نیمه کمی این پروتئین به روش برش انجمادی و ایمنوهیستوشیمی بررسی گردید. بدليل مستقل بودن گروه­های مورد مطالعه، ميانگين نتایج بدست آمده توسط نرم افزار آماری SPSS در هر گروه محاسبه و توسط آزمون Independent Sample t-Test و من-ویتنی در دو گروه مقایسه شدند (05/0p< ).

یافته: در گروه مورد در مقایسه با کنترل، بیان ژن کاسپاز- 8 افزایش معنادار (002/0 p=) را نشان داد (08/0p=). همچنین میزان درصد پروتئین آنزیم کاسپاز- 8 افزایش معناداری در گروه مورد نسبت به کنترل نشان داد (004/0 p=).

نتیجه گیری: می­توان بیان کرد که اسیدهای چرب امگا همراه با درمان استاندارد سه گانه، سبب القای آپوپتوز در بافت معده می­شود.

کلید واژه ها: هلیکوباکترپیلوری, اسیدهای چرب غیراشباع, کاسپاز-8, معده

نحوه استناد به این مقاله: شریفی ر، نوری م، دولتخواه ه، شیر محمدی م. تعیین تاثیر اسیدهای چرب غیر اشباع امگا بر بیان کاسپاز-8 بافت معده در افراد آلوده به هلیکوباکترپیلوری. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛ 42(2):184-193

ثبت‌شده: 02 اسفند 1396
انتشار الکترونیکی: 30 اردیبهشت 1399