مجله پزشكي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني تبريز. 1399؛42(2): 208-214.
doi: 10.34172/mj.2020.038

محمود عیدي 1 ORCID logo، حسن محمدی پور انوری 2 ORCID logo، علیرضا لطفی 1 ORCID logo، خسرو کلاهدوزان 2* ORCID logo، میر عباس هاشمی 1 ORCID logo، ندا برزگر 2 ORCID logo

1 دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
2 دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: kkolahdouzan@yahoo.com

زمینه: لرز بعد از بیهوشی، عارضه شایعی است كه با افزايش مصرف اكسيژن بدن مي‌تواند باعث بروز مشكلاتي نظير افزايش فشار داخل چشمي و جمجمه‌اي و درد پس از عمل گردد. با توجه به اهمیت کنترل لرز بعد از عمل و جهت محدود کردن استفاده از روش های درمان داروئی لرز، این مطالعه با هدف بررسی اثر بخشی تجویز مایعات وریدی گرم در پیشگیری از لرز بعد از عمل های جراحی ENT انجام گرفت.

روش كار: این مطالعه بصورت كارآزمايي باليني یک سوكور بر روی 70 بیمار تحت اعمال جراحی ENT انجام گرفت. بيماران به طور تصادفی به دو گروه دریافت کننده مایعات گرم شده و گروه دریافت کننده مایعات با درجه حرارت اتاق تقسیم شدند. علائم حیاتی بيماران بعد از اينتوباسيون تا ورود به ريكاوري و میزان بروز و شدت لرز بیماران در ریکاوری در فواصل معین بررسی و یادداشت گردید.

یافته ها: بین بیماران از نظر سن و وزن و علائم حیاتی و درجه حرارت در طول عمل تفاوت معنی داری وجود نداشت. 6/28 درصد بیماران گروه تجربی و 4/71 درصد بیماران گروه کنترل لرز داشتند که تفاوت موجود معنی دار می باشد، بطوریکه استفاده از سرم گرم باعث کاهش قابل ملاحظه لرز در گروه تجربی گردید (006/0=p ).

نتيجه گيري: تجويز مایعات گرم در پيشگيري از لرز پس از عمل جراحي مؤثر می­باشد. با توجه به عدم وجود عوارض هموديناميك مي‌توان از تجويز مایعات گرم پيش از القاي بيهوشي به عنوان جايگزيني براي تجويز پتيدين استفاده كرد.

کلید واژه ها: لرز بعد از عمل, سالین نرمال گرم, بيهوشي عمومي, جراحی های گوش, حلق و بینی

نحوه استناد به این مقاله: عیدي م، محمدی پور انوری ح ، لطفی ع ر، کلاهدوزان خ، هاشمی م ع، ندا برزگر ن. تاثیر نرمال سالین وریدی گرم روی وضعیت همودینامیک و لرز بعد از جراحیهای گوش،حلق و بینی. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛ 42(2):208-214

ثبت‌شده: 02 اسفند 1396
انتشار الکترونیکی: 30 اردیبهشت 1399