شهرام ياقوتي آذري 1، محمد طهماسب پور 2* ORCID logo، رسول زارع زاده 3، قاسم صمديان ساربانقلي 3

1 کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی دانشگاه پيام نور تهران، تهران، ایران
2 کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی دانشگاه آزاد واحد اردبيل، اردبیل، ایران
3 كارشناس ارشد روانشناسي تربيتي دانشگاه آزاد واحد تبريز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسؤول؛ ایمیل : ، پست الکترونیکی: mohammad_tah@yahoo.com

زمینه: هدف اين پژوهش بررسي مشکلات حافظه‌اي افراد مبتلا به نوع وارسي و شستشو کننده اختلال وسواسي ـ جبري ازنظر فراحافظه، حافظه، سوگيري به حافظه و ميزان اطمينان به حافظه است.

روش‌کار: 30 فرد مبتلا به اختلال وسواسي اجباري (15 وارسي کننده، 15 شستشو کننده) و 30 نفر به عنوان گروه گواه (15 نفر به عنوان اضطراب منتشر، 15 نفر بهنجار) انتخاب شدند. گروه گواه از نظر متغيرهاي جمعيت شناختي با گروه‌هاي وارسي کننده و شستشو کننده همتا شدند. از نظر نوع افکار و اعمال وسواسي ـ اجباري با استفاده از سياهه وسواسي ـ اجباري و مصاحبه روانپزشکي بررسي شدند. حافظه‌ي آزمودني‌ها به کمک تکاليف رايانه‌اي مورد بررسي قرار گرفت.

يافته‌ها: اين بررسي نشان داد که گروه‌ها از نظر ميزان فرا حافظه با يکديگر تفاوت دارند و گروه وارسي کننده از نظر ميزان يادآوري با يکديگر تفاوت دارند. همچنين وارسي کننده‌ها، شستشو کننده‌ها، نسبت به يادآوري واژه‌هاي مرتبط با وارسي و شستشو از خود سوگيري مثبتي نشان ندادند و افراد گروه وارسي کننده به صورت معني‌داري اطمينان کمتري نسبت به حافظه‌ي خود نشان دادند. تلويحات نظري و عملي يافته‌ها مورد بررسي قرار گرفت.

نتيجه‌گيري: مشکلات حافظه‌اي بيماران وسواسي ـ جبري در چارچوب نظريه‌هاي روانشناختي به ويژه ديدگاه شناختي ـ رفتاري تبيين پذير است.

کلید واژه ها: اختلال وسواسي ـ جبري, فراحافظه, حافظه, سوگيري حافظه, اطمينان به حافظه

نحوه استناد به این مقاله: ياقوتي آذري ش، طهماسب پور م، زارع زاده ر، صمديان ساربانقلي ق. بررسي آزمايشي مشکلات حافظه در مبتلايان به نوع وارسي و شستشوکننده اختلال وسواسي ـ جبري. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 40(3):105-113

ثبت‌شده: 20 خرداد 1395
پذیرفته‌شده: 06 شهریور 1395