تاثیر کوتاهی عضله ایلیوسواس روی دامنه حرکتی، قدرت عضلانی و راستای ناحیه کمری لگنی نوجوانان 11 تا 14 سال

شیرین عالی 1* ORCID logo، امیر لطافت کار 1، اسماعیل ابراهیمی 1، امیرحسین براتی 2، ملیحه حدادنژاد 3

1 گروه بیومکانیک و آسیب شناسی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
2 گروه فیزیوتراپی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه شهید رجایی، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسئوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: shirin.aali@yahoo.com

زمينه: سفتی عضلانی و محدودیت دامنه حرکتی تعادل عضلانی و راستای بدن را تحت تأثیر قرار می دهد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر کوتاهی عضله ایلیوسواس روی دامنه حرکتی مفصل هیپ، قدرت عضلانی و راستای ناحیه کمری لگنی نوجوانان 11-14 ساله است.

روش‌ کار: در این مطالعه مورد- شاهدی 15 نوجوان 11-14 ساله با کوتاهی عضله ایلیوسواس و 15 نوجوان سالم بر اساس معیارهای همتا سازی به صورت داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند. دامنه حرکتی با گونیامتر یونیورسال (0/95-0/85=r)، کایفوز و لوردوز با خط کش منعطف (0/82=r)، قدرت عضلانی با دینامومتر دستی (0/98=r) و تیلت لگن با عکسبرداری دیجیتال (0/98=r) اندازه گیری شد. آزمون آماری تی مستقل، همبستگی پیرسون و تعیین اندازه اثر به روش دی کوهن برای تحلیل داده ها استفاده گردید.

يافته‌ها: بین دامنه حرکتی اکستنشن هیپ، لوردوز کمری، تیلت لگن و قدرت عضله ایلیوسواس و نسبت قدرت گلوتئوس ماکزیموس به قدرت ایلیوسواس در افراد دو گروه تفاوت معنی داری وجود دارد. بین دامنه حرکتی فلکشن هیپ، کایفوز پشتی، قدرت عضلات گلوتئوس ماکزیموس، رکتوس فموریس و دوسر رانی در گروههای مورد مطالعه تفاوت معنی‌داری مشاهده نگردید. همچنین بین لوردوز کمری و تیلت لگن با سایر متغیرها همبستگی معنی‌داری مشاهده نگردید.

نتيجه‌ گيري: افراد با کوتاهی ایلیوسواس، دامنه حرکتی اکستنشن محدودتر، لوردوز کمری و تیلت قدامی لگن بیشتر و قدرت عضله ایلیوسواس کمتری نسبت به همتایان سالم دارند. توجه به تمرینات کششی، اصلاح هایپرلوردوزیس و افزایش تیلت قدامی لگن و تقویت عضله ایلیوسواس در ورزشکاران فوتبالیست مهم است.

کلید واژه ها: کوتاهی عضله, مفصل هیپ, ایلیوسواس, ، دامنه حرکتی, قدرت عضلانی

نحوه استناد به این مقاله: عالی ش، لطافت کار ا، ابراهیمی ا، براتی ا، حدادنژاد م. تاثیر کوتاهی عضله ایلیوسواس روی دامنه حرکتی، قدرت عضلانی و راستای ناحیه کمری لگنی نوجوانان 11 تا14 سال. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 40(3):71-80

ثبت‌شده: 24 آبان 1394
پذیرفته‌شده: 06 بهمن 1394