ارتباط سطوح سرمي PAI-1 و پلي مورفيسم ژن پلاسمينوژن اكتيواتور اينهيبيتور-1 در بيماران عروق كرونري غيرديابتي و غيرسيگاري

فاطمه خاكي خطيبي 1* ORCID logo، انصار کریمیان 2

1 مركز تحقيقات كاربردي-دارويي و گروه بيوشيمي باليني، دانشكده پزشكي، دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبريز، ايران
2 كميته تحقيقات دانشجويي، دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبريز، ايران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسئوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: fatemehkhakikhatibi@yahoo.com

زمينه: بيماري عروق كرونري (CAD, Coronary Artery Disease) در اثر آترواسكلروزیس به وجود مي‌آيد. مطالعات نشان می‌دهند فاکتورهای متعددی وجود دارند که ارتباط تنگاتنگی با ایجاد و پیشرفت CAD دارند که شامل مولکول‌های اتصال سلولی مانند پلاسمینوژن اکتیویتور اینهیبیتور-1 (PAI-1)، ريسك فاكتورهاي متعدد قلبي و هموستاز می‌باشند. در مطالعه حاضر ما بر آن شدیم، تا ارتباط پلی مورفیسم PAI-1(4G/4G) و مارکرهای فیبرینولیز مانند PAI-1 را در بیماران عروق کرونری غیردیابتی و غیرسیگاری در مقایسه با گروه شاهد مورد ارزیابی قرار دهیم.

روش‌ کار: در مطالعه حاضر تعداد 140 نفر، شامل 70 نفر به عنوان گروه بیمار و 70 نفر به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. از همه افراد شرکت کننده نمونه خون گرفته شد. DNA ژنومی از خون استخراج شده و برای ارزیابی پلی مورفیسم از PAI-1(4G/4G) از پرایمر مخصوص استفاده گردید. پلی مورفیسم در موقعیت 675- در پروموتور PAI-1 به وسیله روش PCR-RFLP تشخیص داده شد. سطح سرمی PAI-1 در نمونه به وسیله روش الایزا اندازهگیری شد.

يافته‌ها: سطح سرمی فاکتور PAI-1 در دو گروه با هم اختلاف معنی‌داری داشت. توزیع ژنوتیپ PAI-1 به این صورت است که فروانی ژنوتیپ 4G/4G در گروه بیمار در مقایسه با گروه شاهد در سطح بالاتری قرار داشت. PAI-1 در گروه بیماران که دارای ژنوتیپ 4G بودند در مقایسه با هموزیگوت 5G سطح بالاتری داشت (P=0.01) . اختلاف معني‌داري بین سطح سرمی PAI-1 و پلی¬مورفیسم ژن PAI-1 با ریسک ابتلا به CAD مشاهده شد.

نتيجه‌گيري: به نظر می رسد که پلی مورفیسم 4G/4G ژن PAI-1 یک مارکر مفید برای فعالیت فیبرینولیتیک است. این پلی مورفیسم به علت افزایش سطح پلاسمایی PAI-1 باعث نقص در فعالیت فیبرینو لیتیک می شود. بنابراین احتمال وقوع بیماری قلبی عروقی افزایش می یابد.

کلید واژه ها: پلاسمینوژن اکتیواتور اینهیبیتور-1, پلي¬مورفيسم ژن PAI-1, بیماری عروق کرونری قلب, غيرديابتي, غيرسيگاري

نحوه استناد به این مقاله: خاكي خطيبي ف، کریمیان ا. ارتباط سطوح سرمي PAI-1 و پلي­مورفيسم ژن پلاسمينوژن اكتيواتور اينهيبيتور-1 در بيماران عروق کرونری قلب غيرديابتي و غير­سيگاري. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 40(3):43-48

ثبت‌شده: 20 خرداد 1395
پذیرفته‌شده: 06 شهریور 1395