چکیده
زمینه: در طول تاریخ محققین داروها و مواد حاصل از طب سنتی و جایگزین زیادی را در شرایط (InVitro) علیه اجرام کاندیدايی تحت بررسی قرار داده و برای درمان ضایعات کاندیدیازیز جلدی ناشی از کاندیدا آلبیکنس پیشنهاد کردهاند. در این مطالعه، عصاره اتانولی بره موم (Ethanolic Extract of, EEP) جهت بررسی InVivo روی مدل حیوانی بز مورد مطالعه هیستوپاتولوژیک قرار گرفت.
روش کار: تعداد 4 بز جوان سالم و بدون علائم عفونت جلدی قارچی از گله های مختلف انتخاب شد. موهای مناطق سینهای راست و چپ و تهیگاه راست و چپ همه بزها در هر دو طرف تراشیده شد. بطور داخل جلدی به هر ناحیه از محلول سوسپانسیون کاندیدا آلبیکنس (PTCC5027) تلقیح گردید. 8 روز پس از تلقیح در همه این مناطق به تعداد 64 عدد جوش و آبسه در محل تزریق ایجاد شد. در روز هشتم درمان با تیمارها و کنترل شروع گردید. به ترتیب جوشهای هر سمت از هر ناحیه جداگانه، تحت درمان با داروهای مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونههای بیوپسی در روزهای مشخصی از بعد از روز تلقیح، با بی حسی موضعی، برداشته شدند. اندازه قطر ضایعات ماکروسکوپیک با یک خط کش در طول مطالعه حین عکسبرداری سنجیده شد. برای مطالعه میکروسکوپیک مقاطع رنگآمیزی H&E و اختصاصی GMS برای تعیین درجه آلودگی قارچی بکار برده شد.
یافته ها: ماکروسکوپیک: در گروه جوشهای درمان شده با عصاره اتانولی بره موم از لحاظ کاهش دهندگی علائم التهاب و اندازه جوشها به طور محسوسی از گروه درمانی با گلیسیرین (شم)، نیستاتین و گروه عدم درمان متفاوت بود (0.05≥P). میکروسکوپیک: اثرات ضد التهابی، ترمیم ضایعات، بازسازی غدد عَرَق، سباسه و فولیکولهای مو و حذف کامل کیست آبسه از درم، در گروه درمانی عصاره اتانولی بره موم که به مدت حداقل یک هفته با استعمال خارجی انجام شده بود، نسبت به گروه درمان نشده بطور معنیدار واضح تر بودند (0.05≥P).
نتیجهگیری: عصاره اتانولی بره موم دارای اثرات ضد قارچی و ضد التهابی قابل مقایسه با نیستاتین در درمان کاندیدیا زیر جلدی تجربی مدل حیوانی بز داشت. اثرات ضد قارچی این عصاره در درمان زخم کاندیدائی نسبت به گروه نیستاتین بهتر بوده به طوریکه در این گروه اثرات جانبی (ایجاد بافت اسکار همراه با دفع کروست آلوده و ازدیاد حسّاسیت وابسته به درمان) که در گروه نیستاتین ایجاد شده بود دیده نشد.