پروانه احمدی 1 ORCID logo، امیر لطافت کار 2* ORCID logo

1 گروه حرکات اصلاحی و آسیب شناسی ورزشی پردیس خوارزمی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
2 گروه بیومکانیک و آسیب شناسی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسؤول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: letafatkaramir@yahoo.com

زمینه: شاخص نسبت فعالیت عضلات سرینی به کشنده پهن نیام در توانبخشی بیماری‌هایی همچون کمر درد یافته با ارزشی محسوب می شود. هدف تحقیق حاضر مقایسه تاثیر تمرینات عمومی و منتخب منطقه کمری- لگنی بر درد، کنترل حرکت و میزان فعالیت عضلات سرینی و کشنده پهن نیام در افراد دارای نقص کنترل حرکت کمر بود.

روش کار: 39 آزمودنی با میانگین سن 6.13±33.4 سال مبتلا به کمردرد مزمن غیر اختصاصی و دارای اختلال کنترل حرکت کمر برای انجام تحقیق فراخوانده شد. قبل و بعد از اجرای دو نوع متفاوت پروتکل تمرینی عمومی و منتخب کمری- لگنی، سنجش درد، کنترل حرکت و میزان فعالیت عضلانی به ترتیب با استفاده از مقیاس بصری درد، آزمون‌های Lumajoki و الکترومیوگرافی سطحی از آزمودنی‌ها بعمل آمد.

یافته ها: نتایج نشان داد که هر دو شیوه تمرینی باعث افزایش میزان فعالیت عضلات سرینی شد اما فقط پروتکل منتخب باعث کاهش درد و بهبود کنترل حرکت کمر گردید. گروه تمرینی منتخب متشکل از تمرینات گام برداری به طرفین، CLAM، پل زدن به طرفین، اکستنشن ران در حالت چهار دست و پا با زانوهای باز شده و یا اکستنشن ران در حالت چهار دست و پا با زانوهای خم شده باعث افزایش بیشتری در شاخص فعالیت عضلات سرینی به کشنده پهن نیام شده است که علت آن افزایش فعالیت عضلات سرینی و کاهش فعالیت کشنده پهن نیام بعد از انجام این تمرینات می‌باشد که این مورد، یافته بالینی بسیار مهمی است.

نتیجه گیری: توصیه می شود در صورتی که هدف توانبخشی، فعالسازی و تقویت ترجیهی عضلات سرینی و کاهش فعال شدگی کشنده پهن نیام باشد، تمرینات ذکر شده بسیار مناسب هستند.

کلید واژه ها: کمردرد, حرکت درمانی, فعالیت الکتریکی عضلات

نحوه استناد به این مقاله: احمدی پ، لطافت کار ا. مقایسه تاثیر تمرینات عمومی و منتخب منطقه کمر- لگنی بر درد، کنترل حرکت و میزان فعالیت الکتریکی عضلات سرینی و کشنده پهن نیام در افراد دارای نقص کنترل حرکت کمر. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 40(3):7-15

ثبت‌شده: 20 خرداد 1395
پذیرفته‌شده: 05 تیر 1395