مجله پزشكي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني تبريز. 1399؛42(2): 177-183.
doi: 10.34172/mj.2020.034

Cardiovascular System

مقایسه فراوانی سنگ کلیه علامتدار و عوامل خطر بیماری عروق کرونري در بیماران با و بدون تنگی عروق کرونري

مهران شاهزمانی 1 ORCID logo، نیایش هادی 2* ORCID logo، آروین شاهزمانی 2 ORCID logo، شایسته جانقربان 2 ORCID logo، حمید قادری 2 ORCID logo، نیما نیکبخت 2 ORCID logo

1 گروه جراحی قلب و عروق، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2 دانشجو پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: Niayesh.hadi@yahoo.com

زمینه: بیماری سنگ کلیه یکی از اختلالات شایع دستگاه ادراری می باشد که بدلیل داشتن ریسک فاکتورهای مشابه بیماری کرونری قلب نظیر فشار خون بالا، دیابت و اسید اوریک بالا می تواند با این بیماری ارتباط داشته باشد. از اینرو در این مطالعه بر آن شدیم تا به بررسی ارتباط بین سنگ کلیه و بیماری کرونری قلب بپردازیم.

روش کار: در این مطالعه توصیفی مقطعی تعداد 600 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان شهید چمران اصفهان که تحت آنژیوگرافی عروق کرونري قلب قرار گرفتند به دو گروه دارای تنگی عروق کرونري (مثبت) و بدون تنگی عروق کرونري (منفی) تقسیم شدند و یافته های دموگرافیک و بالینی بیماران شامل ابتلا به بیماری سنگ کلیه با استفاده از پرسشنامه طراحی شده جمع آوری گردید.

یافته ها: در گروه آنژیوگرافی مثبت 4/28 درصد بیماران و در گروه آنژیوگرافی منفی 5 درصد از بیماران مبتلابه بیماری سنگ کلیه بودند (001/0=P). همچنین در گروه آنژیوگرافی مثبت 7/20 درصد بیماران و در گروه آنژیوگرافی منفی 5/7 درصد بیماران سابقه بیماری سنگ کلیه داشتند (04/0=P). فراوانی ابتلا به بیماری هایپرتنشن درگروه آنژیوگرافی مثبت (6/49 درصد) بطور معنی داری بیشتر از گروه آنژیوگرافی منفی (5/32 درصد) می باشد (04/0=P).

نتیجه گیری: فراوانی بیماری کرونري در مبتلایان به سنگ کلیه بیشتر است. از اینرو مداخلاتی به منظور پیشگیری از ابتلا به بیماری سنگ کلیه بخصوص با کنترل فشار خون که ریسک فاکتور مشترک هردو بیماری محسوب می شود می تواند ریسک بیماری عروق کرونري قلب را کاهش دهد. بااین وجود مطالعات گسترده تری دراین زمینه به منظور تایید تاثیر بیماری سنگ کلیه بر روی ریسک بیماری کرونري قلب نیاز می باشد.

کلید واژه ها: بیماری سنگ کلیه, بیماری کرونری قلب, هایپرتنشن, دیابت

نحوه استناد به این مقاله: شاهزمانی م، هادی ن، شاهزمانی آ، جانقربان ش، قادری ح، نیکبخت ن. مقایسه فراوانی سنگ کلیه علامتدار و عوامل خطر بیماری عروق کرونري در بیماران با تنگی عروق کرونري و بیماران بدون تنگی عروق کرونري در سال 1396. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛ 42(2):177-183

ثبت‌شده: 02 اسفند 1396
انتشار الکترونیکی: 30 اردیبهشت 1399