چکیده
زمینه: آتروفی عضلانی یکی از شاخصهای دیابت است، با توجه به نقش تمرینات HIIT در کاهش هایپرگلیسمی در بیماران دیابتی، هدف از پژوهش حاضر تأثیر 8 هفته تمرینات HIIT بر بیان ژن مایوستاتین، فولیستاتین و نسبت فولیستاتین بر مایوستاتین در رتهای نر مبتلا به دیابت نوع 2 بود.
روشکار: مطالعه حاضر از نوع تجربی بود، که ۶۰ سر رت نر نژاد ویستار با میانگین وزن ۲۰± ۲۵۰ گرم، پس از القا دیابت به وسیله تزریق نیکوتین آمید-استریپتوزوسین، به شکل تصادفی به ۵ گروه: گروههای کنترل پایه (12 سر)، کنترل HIIT (12 سر)، HIIT (12 سر)، کنترل دیابت (12 سر) و دیابتی HIIT (12 سر) تقسیم شدند. گروههای تمرین، HIIT را بر روی تردمیل اجرا میکردند، که سرعت از ۱۶ متر بر دقیقه در پایان هفته هشتم به ۳۸ متر بر دقیقه رسید. ۲۴ ساعت بعد از آخرین جلسه رسید. در زمان 24 ساعت پس از آخرین جلسه آموزشی، موشها بیهوش گردیدند. سپس بافت عضله سولئوس بلافاصله استخراج گردید و میزان بروز ژن میواستاتین و فولیستاتین از طریق Real Time-PCR و مقیاس ( 2-ΔΔCt×103 ) اندازه¬گیری شد.
یافتهها: نتایج آزمون تحلیل واریانس یکطرفه عدم معنیداری بیان ژن مایوستاتین بین گروههای پژوهش را نشان داد (05/0<P)، اما، بیان ژن فولیستاتین و نسبت فولیستاتین به مایوستاتین بین گروههای پژوهش معنیدار بود (05/0≥P).
نتيجه گیری: به نظر میرسد، بیماران دیابتی با به کارگیری تمرین HIIT در مدت زمان حداقل 8 هفته می توانند به موجب کاهش میزان مایوستاتین، افزایش فولیستاتین و همچنین نسبت فولیستاتین به مایوستاتین، سطح سلامتی و عضلانی خود را ارتقا دهند.