مجله پزشكي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني تبريز. 1399؛42(2): 168-176.
doi: 10.34172/mj.2020.033

Public Health

هادی روحانی 1* ORCID logo، سیدصالح صفری موسوی 2 ORCID logo، حمید محبی 2 ORCID logo

1 گروه فیزیولوژی ورزشی، پژوهشگاه تربیت بدنی و علوم ورزشی، تهران، ایران
2 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: h_rohani7@yahoo.com

زمینه: وضعیت پیش‫دیابتی با افزایش شاخص‌های استرس اکسیداتیو و کاهش آنتی‫اکسیدان‫ها مرتبط است. هدف از مطالعۀ حاضر بررسی اثر 12 هفته تمرین تداومی با شدت‌های Fatmax و آستانه بی‌هوازی و تمرین تناوبی شدید بر آنتی­اکسیدان‌های آنزیمی و شاخص پراکسیداسیون لیپید در بیماران پیش‫دیابتی بود.

روش‌کار: 32 بیمار پیش دیابتی(سن 0/4± 7/38 سال، شاخص توده بدنی 4/1± 9/26 کیلوگرم بر متر­مربع، چربی بدن 5/2± 2/26 درصد و اوج اکسیژن مصرفی 22/0± 49/2 لیتر در دقیقه) در 4 گروه 8 نفری کنترل (CON)، گروه تمرین تناوبی (HIT)، گروه تمرین تداومی با شدت Fatmax (FAT) و گروه تمرین تداومی با شدت آستانه بی‌هوازی (IAT) قرار گرفتند. آزمودنی گروه‫های HIT، FAT و IAT به مدت 12 هفته به اجرای تمرین ورزشی ویژه خود پرداختند. قبل و بعد از 12 هفته مالون دی آلدهید (MDA)، سوپر اکسید دیسموتاز (SOD) و کاتالاز (CAT) خون آزمودنی‫ها در آزمایشگاه سنجش و از آزمون آماری t همبسته و تحلیل واریانس آنکوا برای تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده شد.

یافته‌ها: نتایج ما نشان داد که تاثیر تمرین ورزشی بر میزان گلوکز خون در گروه های FAT، IAT و HIT به ترتیب 12%، 10% و 17% بود، که این تفاوت بین 3 گروه تمرینی نسبت به گروه CON معنی­دار بود (05/0≥P). میزان SOD و CAT پس از تمرین در مقایسه با قبل از تمرین افزایش معنی­داری پیدا کرد. همچنین نتایج MDA گروه­های FAT، IAT و HIT تغییر معنی­داری را در مقایسه با حالت پایه نشان داد (05/0≥P).

نتيجه­ گیری: نتایج تحقیق نشان داد که روش­های تمرینی اثرات یکسانی بر میزان شاخص مقاومت به انسولین در بیماران پیش دیابتی دارد. همچنین تمرین تداومی با شدت کم تا متوسط و تمرین تناوبی شدید روش­های تمرینی اثرگذار بر بهبود آنتی اکسیدان‌های آنزیمی و شاخص پراکسیداسیون لیپید محسوب می­شود.

کلید واژه ها: آستانه بی¬هوازی, آنتی اکسیدان, پیش‫دیابتی, تمرین تناوبی شدید, شدت Fatmax

نحوه استناد به این مقاله: روحانی ه، صفری موسوی س ص، محبی ح. مقایسه اثر 12 هفته تمرین تداومی با شدت‌های Fatmax و آستانه بی‌هوازی و تمرین تناوبی شدید بر آنتی اکسیدان‌های آنزیمی و شاخص پراکسیداسیون لیپید در بیماران پیش دیابتی. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛ 42(2): 168-176

ثبت‌شده: 06 خرداد 1397
انتشار الکترونیکی: 30 اردیبهشت 1399