مجله پزشكي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني تبريز. 1399؛42(2): 215-221.
doi: 10.34172/mj.2020.039

تاثیر 4 هفته دویدن اختیاری روی چرخ دوّار بر میزان سمافورین3 B، پراکسید هیدروژن و آپوپتوز هیپوکامپ موش های صحرایی دیابتی شده

محمد فاضل زاده 1 ORCID logo، محمد اسماعیل افضل پور 1* ORCID logo، ضیاء فلاح محمدی 2 ORCID logo

1 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
2 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: mafzalpour@birjand.ac.ir

زمینه: یکی از عوارض بیماری دیابت وقوع آپوپتوز در مغز می باشد که می­تواند منجر به اختلالات شناختی گردد. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر 4 هفته دویدن اختیاری روی چرخ دوّار بر میزان سمافورین 3B، پراکسید هیدروژن و آپوپتوز سلول­های هیپوکامپ موش­های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوسین بود.

روش‌کار: در این مطالعه تجربی 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به وزن 10± 235 گرم، به طور تصادفی در 4 گروه کنترل سالم (C)، تمرین سالم (E)، کنترل دیابت (D) و تمرین دیابت (ED) تقسیم شدند. موش­های صحرایی با تزریق استرپتوزوسین محلول در بافر سیترات به صورت درون صفاقی، دیابتی شدند. آزمودنی­های گروه­های تمرینی به مدت 4 هفته در قفس­های مجهز به چرخ دوّار و به صورت اختیاری به فعالیت پرداختند و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی قربانی شدند، سپس بافت هیپوکامپ از مغز استخراج و پس از هموژنایزاسیون و سانتریفیوژ به روش الایزا اندازه­گیری متغیرها انجام گرفت. از آزمون آماری تحلیل واریانس یکطرفه و t مستقل برای ارزیابی اطلاعات، استفاده شد.

یافته‌ها: میزان سمافورین 3B، پراکسید هیدروژن و آپوپتوز در گروه D به صورت معنی­دار بیشتر از گروه C بود (05/0P≤). در گروه ED میزان سمافورین 3B، پراکسید هیدروژن و آپوپتوز به صورت معنی­دار کمتر از گروه D بود (05/0P≤). میزان آپوپتوز و سمافورین 3B در گروه E به صورت معنی‌دار کمتر از گروه C و ED بود (05/0P≤).

نتيجه­ گیری: نتايج اين تحقیق نشان داد القای دیابت تجربی موجب افزایش میزان سمافورین 3B، پراکسید هیدروژن و آپوپتوز در هیپوکامپ مغز می­شود. دویدن اختیاری در مدت 4 هفته با کاهش سطوح سمافورین 3B و پراکسید هیدروژن و آپوپتوز هیپوکامپ همراه بود.

کلید واژه ها: استرپتوزوتوسین, آپوپتوز, سمافورین 3B, پراکسید هیدروژن, موش¬های صحرایی, هیپوکامپ, تمرین اختیاری

نحوه استناد به این مقاله: فاضل زاده م، افضل‌پور م ا، فلاح محمدی ض. تاثیر 4 هفته دویدن اختیاری روی چرخ دوّار بر میزان سمافورین 3B، پراکسید هیدروژن و آپوپتوز هیپوکامپ موش­های صحرایی دیابتی شده. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛ 42(2): 215-221

ثبت‌شده: 22 اردیبهشت 1397
انتشار الکترونیکی: 30 اردیبهشت 1399