بررسی کالپروتکتین مدفوع در انتروکولیت نکروزان

منیژه مصطفی قره باغی 1، ماندانا رفیعی 2*، مریم شعاران‌ 2، الهام دنیادیده 2، امیرطاهر افتخارسادات 2، شیرین خطیب شهیدی 2

1 مرکز تحقیقات سلامت باروری زنان، دانشکده پزشکی، گروه بیماریهای کودکان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات گوارش و بیماری های کبد، دانشکده پزشکی، گروه بیماریهای کودکان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسؤول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: mrafeey@yahoo.com

زمینه: انتروکولیت نکروزان (Necrotizing Entrocolitis, NEC)شایع ترین اورژانس دستگاه گوارش در دوران نوزادی است و منجر به مورتالیتی و موربیدیتی نوزادان پره مچور می شود. از آنجائیکه تست اختصاصی برای تشخیص NEC وجود ندارد، تنها از علایم بالینی و یافته های رادیولوژیکی استفاده می شود. در صورت یافتن یک بیومارکر قابل اعتماد برای تشخیص NEC میتوان مورتالیتی و موربیدیتی بیماری را کم کرد. هدف از این مطالعه بررسی ارزش تشخیصی کالپروتکتین مدفوع(Fecal Calprotectin, FC) در انتروکولیت نکروزان می باشد.

روش کار:در یک مطالعه مورد - شاهدی، ۲۰نوزاد مبتلا به انتروکولیت نکروزان و ۲۰نوزاد سالم، طی مدت ۱۴ماه بررسی شدند. سطح کالپروتکتین در هر دو گروه به روش الیزا اندازه گیری شد و مقادیر ثبت شده بین دوگروه مقایسه گردید.

یافته ها: نتایج بررسی آماری سطح کالپروتکتین مدفوع، در گروه موردوشاهد،تفاوت معنی دارآماری در این دو گروه نشان داد (p<0.001). بر اساس منحنی ROCسطح FCبالای ۵/۳۲ میکروگرم در گرم مدغوع، برای تشخیص NEC دارای حساسیت ۸۰٪ و ویژگی ۹۰٪ محاسبه شد. همچنین ارزش اخباری مثبت ۸۹٪ و ارزش اخباری منفی ۸۲٪ گزارش گردید.

نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های مطالعه، می‌توان از کالپروتکتین مدفوع به عنوان یک بیومارکر قابل اطمینان در تشخیصNEC بهره برد.

کلید واژه ها: نوزاد, پره ترم, انتروکولیت نکروزان, کالپروتکتین

نحوه استناد به این مقاله: قره باغی م، رفیعی م، شعاران م، دنیادیده ا، افتخارسادات ا ط، خطیب شهیدی ش. بررسی کالپروتکتین مدفوع در انتروکولیت نکروزان. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 40(2):79-86

ثبت‌شده: 19 خرداد 1395
انتشار الکترونیکی: 09 اردیبهشت 1397