حافظه بازشناسي و يادآوري در بيماران وسواسي ـ جبري

مجید محمود علیلو 1، محمد طهماسب پور 2*، شهرام یاقوتی آذری 3

1 گروه روانشناسی بالینی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2 گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاد واحد اردبيل، اردبیل، ایران
3 گروه روانشناسی عمومی، دانشگاه پيام نور، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسؤول؛ ایمیل : ، پست الکترونیکی: mohammad_tah@yahoo.com

زمينه: هدف این پژوهش بررسی مشکلات حافظه ای افراد مبتلا به اختلال وسواسی- جبری در انواع (وارسی کننده، شستشو کننده و میکس) از نظر حافظه بازشناسی و یادآوری بوده است.

روش‌ کار: 45 فرد مبتلا به اختلال وسواسی – جبری (15 وارسی کننده، 15 شستشو کننده و 15 میکس) و 30 نفر به عنوان گروه گواه (15 نفر به عنوان اضطراب منتشر، 15 نفر بهنجار) انتخاب شدند. گروه های گواه از نظر متغیرهای جمعیت شناختی با گروه های وارسی کننده، شستشو کننده و میکس همتا شده اند. از نظر نوع افکار و اعمال وسواسی – جبری با استفاده از مقیاس وسواسی – جبری مادزلی، یل براون و مصاحبه روانپزشکی بررسی شدند. در این پژوهش حافظه آزمودنیها به کمک دو فهرست از واژه ها (فهرست یادآوری با استفاده از نشانه و فهرست بازشناسی) که با بهره گیری رایانه ارائه می شد مورد بررسی قرار گرفت.

يافته ها: این بررسی نشان داد که بیماران مبتلا به اختلال وسواسی – جبری از نظر حافظه بازشناسی و یادآوری با استفاده از نشانه در مقایسه با گروه کنترل بهنجار تفاوت معنی داری دارند.

نتيجه‌ گيري: نتایج بدست آمده نشان داد که مشکلات حافظه ای بیماران وسواسی – جبری در چارچوب نظریه های روانشناختی به ویژه شناختی – رفتاری قابل تبیین است و به نظر می رسد این بیماران از نقص حافظه کلی در رنج باشند.

کلید واژه ها: اختلال وسواسی – جبری, حافظه بازشناسی, حافظه یادآوری

نحوه استناد به این مقاله: محمود علیلو م، طهماسب­پور م، یاقوتی­آذری ش. حافظه بازشناسي و يادآوري در بيماران وسواسي ـ جبري. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 40(2):72-78

ثبت‌شده: 20 خرداد 1395
انتشار الکترونیکی: 09 اردیبهشت 1397