معصومه کاظمی 1، سید محمد مرندی 1، احمد موحدیان 2*، زینب رضایی 3، حسین محمدیان 4، سمانه نوری 5

1 گروه فیزیولوژی ورزش، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2 گروه بیوشیمی بالینی، مرکز تحقیقات علوم دارویی، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3 دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزش، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
4 دانشجوی دکتری بیوتکنولوژی دارویی، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5 دانشکده علوم پایه، گروه ریاضی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسؤول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: movahedian.ahmad@gmail.com

زمینه: ورزش شدید یا حاد می تواند موجب آسیب مورفولوژیک به عضلات اسکلتی درگیر در فعالیت شود و با توجه به گرایش روز افزون به مصرف مکمل های ورزشی، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر مکمل دهی ال-آرژنین بر تغییرات استرس اکسیداتیو-نیتروزاتیو احتمالی ناشی از فعالیت ورزشی حاد در عضله دوقلو موش می باشد.

مواد و روش ها: 32 سر موش صحرایی نر با وزن تقریبی (g210-160) به صورت تصادفی به چهار گروه کنترل (C)، ورزش حاد (E)، مکمل ال- آرژنین (Arg) و ورزش حاد+مکمل ال-آرژنین (E+Arg)، تقسیم شدند. ال- آرژنین به میزان دو درصد رژیم غذایی به دو گروه Arg و E+Arg طی 30 روز خورانده شد. برای اعمال فعالیت ورزشی حاد دو گروه E و E+Arg با سرعت 16-26متر بر ثانیه، به مدت 1 ساعت و یا تا رسیدن به واماندگی بر روی تردمیل مخصوص دویدند. بافت برداری 1 ساعت پس از فعالیت ورزشی حاد صورت گرفت. براي مقايسه ميانگين ها تست آناليز واريانس يك طرفه (ANOVA) و تست تعقیبی دانت با سطح خطای 5 درصد استفاده شد.

یافته ها: میزان نیتریک اکساید در سه گروه ورزش حاد، مکمل ال-آرژنین، ورزش حاد+مکمل ال-آرژنین در مقایسه با گروه کنترل، کاهش داشت که فقط در گروه ورزش+مکمل معنی دار بود. نسبت اکسیدان-آنتی اکسیدان (TAC/ TOS) در عضله گروه ورزش حاد در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری داشت. کراتین فسفوکیناز در سه گروه ورزش حاد، مکمل ال-آرژنین و ورزش حاد+مکمل ال-آرژنین نسبت به گروه کنترل افزایش داشت.

نتیجه گیری: در حال حاضر به دلیل محدودیت منابع در خصوص نتیجه گیری درباره اثرات ال-آرژنین بر تغییرات مارکرهای مورد بررسی و افزایش یا کاهش استرس اکسیداتیو-نیتروزاتیو پس از فعالیت ورزشی حاد در عضله دوقلو، نمیتوان سازوکارهای دقیق و دخیل را در این حیطه عنوان کرد.

کلید واژه ها: فعالیت ورزشی حاد, استرس اکسیداتیو-نیتروزاتیو, ال آرژنین, نیتریک اکساید

نحوه استناد به این مقاله: کاظمی م، مرندی س م، موحدیان عطار ا، رضایی ز، محمدیان ح، نوری س. اثر ال-آرژنین بر استرس اکسیداتیو-نیتروزاتیو احتمالی ناشی از فعالیت ورزشی حاد در عضله دوقلو موش نر ویستار. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1396؛ 40(2):64-71

ثبت‌شده: 19 آبان 1395
انتشار الکترونیکی: 09 اردیبهشت 1397