مطالعه بیوانفورماتیکی ساختار ساقه‌حلقه و کلون نمودن سازه لازم جهت بیش‌ بیان آن

زهرا شبانی‌نژاد، فاطمه یوسفی، بهرام محمدسلطانی*، سید جواد مولی

1 گروه ژنتیک‌ مولکولی، دانشکده علوم‌زیستی، دانشگاه تربیت‌ مدرس، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسؤول؛ ایمیل:، پست الکترونیکی: soltanib@modares.ac.ir

زمينه: ERBB2 عضوی از خانواده گیرنده های فاکتور رشد اپیدرمی بوده و بر روی بازوی بلند کروموزوم 17 قرار گرفته است. این گیرنده می تواند باعث فعال شدن مسیرهای پیام رسانی شده و در نهایت تکثیر سلولی را افزایش و از آپوپتوز جلوگیری کند. miRNAها RNAهای غیرکدکننده تک رشته ای کوچکی هستند که به عنوان تنظیم کننده های بیان ژن در سطح پس از رونویسی عمل می کنند. miRNA ها فرآیند های مهم سلولی مانند تکثیر، تمایز، آپوپتوز و تومورزایی را کنترل می کنند. ناحیه ژنومی miRNA ها نشان می دهد که آن ها در نواحی کروموزومی حساس و مرتبط با سرطان قرار گرفته اند. هدف از این تحقیق انجام مطالعات اولیه بیوانفورماتیکی جهت شناسایی miRNA جدید در ژن مهم ERBB2 و ساختن سازه لازم جهت بیش بیان ناحیه مورد نظر است.

روش‌ کار: در تحقیق حاضر ابتدا با نرم افزارهای مختلف توانایی ایجاد ساختار ساقه حلقه، محل برش آنزیم های Dicer و Drosha و حفاظت شدگی ناحیه مورد نظر بررسی گردید. سپس ناحیه اطراف ساختار ساقه حلقه کاندید در حامل بیانی pEGFPC1 کلون گردید.

يافته‌ها: بررسی با نرم افزار های مختلف نشان داد که از این توالی و ساختار miRNA بالغ، با احتمال بالا می تواند پردازش گردد. جهت ادامه مطالعات سازه مورد نیاز در حامل بیانی pEGFPC1 با موفقیت کلون گردید.

نتيجه‌ گيري: نتایج مبنی بر تجزیه و تحلیل های بیوانفورماتیکی نشان دهنده امکان تولید miRNA جدید از این ساختار ساقه حلقه می باشد.

کلید واژه ها: بیوانفورماتیک, ژن ERBB2, کلون سازی

نحوه استناد به این مقاله: شبانی‌نژاد ز، یوسفی ف، محمدسلطانی ب، مولی س.ج. مطالعه بیوانفورماتیکی ساختار ساقه‌حلقه و کلون نمودن سازه لازم جهت بیش‌ بیان آن. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 40(2):50-56

ثبت‌شده: 24 آبان 1394
انتشار الکترونیکی: 09 اردیبهشت 1397