چکیده
زمينه: گیاه شیرین بیان Glycyrrhiza glabra)) به علت داشتن خواص آنتی اکسیدانتی بالا و عوارض کم، در طب سنتی برای درمان سرطان پیشنهاد شده است. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه سمیت سلولی و آپوپتوزی دو نوع عصاره آبی و الکلی گیاه شیرین بیان بر روی رده سلولی سرطانی کبد (HepG2) می باشد..
مواد و روش ها: عصاره های الکلی و آبی گیاه شیرین بیان تهیه شدند، سپس رده های سلولی سرطانی کبد (HepG2) و نرمال HEK293 با غلظت های مختلف عصاره ها به مدت 24 ساعت تیمار شدند و فعالیت بیولوژیکی عصاره ها با استفاده از روش رنگ سنجیMTT محاسبه شد. در نهایت، میزان بیان ژن های آپوپتوزی BAX و BCL2 با استفاده از روش Real Time PCR مورد ارزیابی قرار گرفت.
يافته ها: نتایج سمیت سلولی عصاره های مورد مطالعه نشان داد که سمیت وابسته به دوز داشته اند. بیان ژن های BAX و BCL2 در سلول های سرطانی تیمار شده با عصاره الکلی شیرین بیان به ترتیب به میزان تغییر نشان داد. در حالی که بیان ژن های BAX و BCL2 در سلول های تیمار شده با عصاره آبی شیرین بیان به ترتیب به میزان تغییر یافت.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج به نظر می رسد که عصاره ریشه گیاه شیرین بیان (بویژه عصاره الکلی) می تواند به عنوان گیاه بومی کشورمان، پتانسیل درمان سرطان کبد را داشته باشد.