اثرات ضد سرطاني عصاره های آبی و الکلی ریشه گیاه شیرین بیان بر روي رده سلولی سرطان کبد (HepG2)

نیما رضائیان قراگزلو 1، سیدعطااله سادات شاندیز 2، فهیمه باغبانی آرانی 3*

1 دانشجوي كارشناسي ارشد ژنتيك و بیوتکنولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامي واحد ورامین- پیشوا، ورامين، ايران.
2 گروه زیست شناسی، واحد مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی تهران، تهران، ايران.
3 گروه ژنتیک و بیوتکنولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامي واحد ورامین- پیشوا، ورامين، ايران.
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسؤول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: fbaghbani@iauvaramin.ac.ir

زمينه: گیاه شیرین بیان Glycyrrhiza glabra)) به علت داشتن خواص آنتی اکسیدانتی بالا و عوارض کم، در طب سنتی برای درمان سرطان پیشنهاد شده است. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه سمیت سلولی و آپوپتوزی دو نوع عصاره آبی و الکلی گیاه شیرین بیان بر روی رده سلولی سرطانی کبد (HepG2) می باشد..

مواد و روش ها: عصاره های الکلی و آبی گیاه شیرین بیان تهیه شدند، سپس رده های سلولی سرطانی کبد (HepG2) و نرمال HEK293 با غلظت های مختلف عصاره ها به مدت 24 ساعت تیمار شدند و فعالیت بیولوژیکی عصاره ها با استفاده از روش رنگ سنجیMTT محاسبه شد. در نهایت، میزان بیان ژن های آپوپتوزی BAX و BCL2 با استفاده از روش Real Time PCR مورد ارزیابی قرار گرفت.

يافته ها: نتایج سمیت سلولی عصاره های مورد مطالعه نشان داد که سمیت وابسته به دوز داشته اند. بیان ژن های BAX و BCL2 در سلول های سرطانی تیمار شده با عصاره الکلی شیرین بیان به ترتیب به میزان تغییر نشان داد. در حالی که بیان ژن های BAX و BCL2 در سلول های تیمار شده با عصاره آبی شیرین بیان به ترتیب به میزان تغییر یافت.

نتیجه گیری: با توجه به نتایج به نظر می رسد که عصاره ریشه گیاه شیرین بیان (بویژه عصاره الکلی) می تواند به عنوان گیاه بومی کشورمان، پتانسیل درمان سرطان کبد را داشته باشد.

کلید واژه ها: گیاه شیرین بیان, BAX, BCL2, HepG2, آپوپتوز

نحوه استناد به این مقاله: رضائیان قراگزلو ن، سادات شاندیز س ع، باغبانی آرانی ف. اثرات ضد سرطاني عصاره­های آبی و الکلی ریشه گیاه شیرین­بیان بر روي رده سلولی سرطان کبد (HepG2). مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1396؛ 40(2):40-49

ثبت‌شده: 04 بهمن 1395
انتشار الکترونیکی: 09 اردیبهشت 1397