مطالعه اثر محافظتی عصاره هیدروالکلی برگ گیاه حرا (Avicennia marina .L) بر پارامترهای خونی در موش های صحرایی نر القاء شده با تتراکلریدکربن

مریم غلامی*، ناصر میرازی، زهره سلیمانی، سیده ناهید موثق، لیلا یعقوبی

1 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: fravarti11@gmail.com

زمینه: تتراکلرید کربن یکی از سموم شیمیایی مختل کننده بافت خونساز و تغییر دهنده پارامترهای خونی است. در این بررسی اثر محافظتی عصاره برگ گیاه حرا بر روی بافت خونساز موش های القاء شده با تتراکلریدکربن مطالعه می شود. روش کار :42 سر موش صحرایی نر به 6 گروه تقسیم شدند:گروه شاهد تزریق درون صفاقی تک دوز منفردml/Kg 2 تتراکلریدکربن با نسبت 1:1 با روغن زیتون را تجربه کرد. شم و کنترل، به ترتیب دریافت کننده درون صفاقی روغن زیتون (به صورت تک دوز) و سالین نرما ل (روزانه) به میزان ml/kg2 بودند. گروه های تیمار توسط ml/Kg 2 تتراکلرید کربن با نسبت 1:1 با روغن زیتون القاء شده و بعد از دو ساعت به ترتیب با دوزهای mg/kg200، mg/kg 400 وmg/kg800 (96 ساعت) عصاره حرا درمان شدند. خونگیری مستقیم از قلب، جداکردن سرم برای سنجش پارامترهای خونی از قبیل گلبول های قرمز و سفید، پلاکت ها و.... صورت پذیرفت. داده ها را با روش آماری ANOVA ارزیابی کرده و معیار اختلاف معنی دار بین آنها با P<0.05 در نظر گرفته شد. یافته ها: بافت خونساز نکروزه شده، گلبول های سفید، پلاکت ها، آلبومین سرم و توتال پروتئین گروه های تیمار نسبت به شاهد افزایش معنادار(P<0.001) داشت. نتیجه گیری: برگ حرا حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی و فلاونوئیدی است که احتمالا اثرات حفاظتی بافت خونساز در برابر اثرات توکسیک تتراکلریدکربن دارد.

ثبت‌شده: 18 آذر 1396