تأثیر دوازده هفته تمرین هوازی بر برخی از شاخص‌های آپوپتوز عضله ی اسکلتی موش‌های صحرایی نر

معرفت سیاه کوهیان 1*، مسعود اصغرپورارشد 1,2، لطفعلی بلبلی 1، افشار جعفری 3، فرزام شیخ‌زاده حصاری 4

1 گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2 گروه تربیت بدنی، دانشگاه علوم انتظامی امین، تهران، ایران
3 گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
4 گروه علوم زیست جانوری، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: m_siahkohian@uma.ac.ir

زمینه: آپوپتوز عضله¬ی اسکلتی نقش مهمی در بیماری¬های مرتبط با تخریب عملکرد بافتی مانند آتروفی عضلانی بازی می¬کند. برخی شواهد حاکی از آن است که تمرینات ورزشی ممکن است تعدادی از مسیرهای پيام‌رسانی مربوط به آپوپتوز را در عضله¬ی اسکلتی تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف تعيين تأثیر 12 هفته تمرین هوازی بر برخی از شاخص‌های آپوپتوز عضله¬ی نعلی موش‌های صحرایی نر انجام گردید. روش کار: مطالعه حاضر در قالب يک طرح تجربی دو گروهی روی 20 سر موش صحرايي نر سه ماهه انجام گردید. آزمودنی‌ها به شکل تصادفی در دو گروه همگن تمرین و کنترل (هر گروه 10 سر) جايگزين شدند. گروه تمرین به مدت 12 هفته در برنامه‌ی تمرین هوازی شرکت کردند. جراحی آزمودنی‌ها 48 ساعت پس از آخرین جلسه‌ی تمرین انجام و بیان پروتئین‌های Bax، Bcl-2 و کاسپاز-3 عضله¬ی نعلی با استفاده از روش Real Time-PCR بررسی شد. داده‌ها با استفاده از آزمون t مستقل در سطح معنی‌داری تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: یافته‌ها نشان داد که بین گروه کنترل و تمرین در بیان ژن و نسبت Baxبه تفاوت معنی¬داری وجود دارد. اما در بیان ژن Bax و کاسپاز-3 بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد. نتیجه گیری: به‌ نظر می‌رسد 12 هفته تمرین هوازی تاثیر قابل‌توجهی بر افزایش پروتئین ضد‌آپوپتوز میتوکندریایی عضله‌ی نعلی دارد. با این حال و باتوجه به عدم تفاوت معنی¬دار پروتئین کاسپاز-3، اظهار نظر قطعی در مورد تأثیر تمرینات ورزشی بر شاخص‌های مربوط به آپوپتوز عضله¬ی اسکلتی، منوط به انجام مطالعات بیشتری می‌باشد.

ثبت‌شده: 18 آذر 1396