چکیده
زمینه: ناباروری به معنی ناتوانی در باروری بعد از یکسال آمیزش محافظت نشده است. بخش بزرگی از جمعیت مردان نابارور موفق به باردار کردن زن خود به دلیل آزواسپرمی (فقدان اسپرم) یا الیگواسپرمی (میزان اسپرم کم) نمی شوند. ناباروری در مردان ممکن است در اثر استروژن و مشتقات آن، عفونت¬ها، فلزات سنگین، سیگار کشیدن، گونه¬های فعال اکسیژن، آنتی بادی ضد اسپرم ایجاد شود. Fas یک عضو از خانواده TNFR (گیرنده فاکتور نکروز توموری) است که درسطح سلول¬های مختلف بیان می¬شود. ژن Fas در فرایند آپاپتوزیس نقش دارد. هدف از این تحقیق بررسی اثر پلی¬مورفیسم ژن Fas بر ناباروری مردان در جمعیت شمال ایران است.
روش کار: در این مطالعه از 132 مرد نابارور و 102 فرد سالم استفاده شد. DNA از نمونه¬های خون استخراج شد و سپس بررسی ژنوتیپ¬ها توسط روش RFLP-PCR صورت گرفت. آنالیز آماری توسط MedCalcانجام شد.
یافته¬ها: فراوانی ژنوتیپ GG/ AG/ AA در گروه بیمار به ترتیب برابر 81/31 درصد و 54/54 درصد و 63/13 درصد و در نمونه¬های کنترل به ترتیب برابر 09/45 درصد و 05/47 و 84/7 درصد بود.
نتیجه¬گیری: مطالعه انجام شده ارتباط معنی¬داری بین پلی¬مورفیسم ژن G/A670 -Fas و ناباروری ایدیوپاتیک مردان نشان نمی¬دهد (07/0P=). مطالعات دیگری با تعداد بیشتری از بیماران جهت نشان دادن نقش پلی¬مورفیسم ژن Fas مورد نیاز است.