الگوی اسیدهای چرب پلاسما و گلبول های قرمز در کودکان پسر مبتلا به اختلال نقص توجه- بیش فعالی

پریسا موسوی 1، بهرام پورقاسم گرگری 2*، مسعود دارابی 3، ایوب مالک 4، شاهرخ امیری 4، یلدا جباری مقدم 5، امیر مهدی زاده 6

1 گروه بیوشیمی و رژیم درمانی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه بیوشیمی و رژیم درمانی، مرکز تحقيقات تغذيه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 گروه بیوشیمی و آزمایشگاه های بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 گروه روانپزشکی، مرکز تحقیقات روانپزشکی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
5 گروه گوش و حلق و بینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
6 گروه بیوشیمی و آزمایشگاه های بالینی، مرکز تحقیقات کبد و بیماری های گوارشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: pourghassemb@tbzmed.ac.ir

زمینه: اختلال نقص توجه بیش فعالی (Attention deficit hyperactivity disorder, ADHD) یکی از شایع ترین بیماری های روانی در کودکان می باشد. اسیدهای چرب يكي از مهمترين اجزا سازنده ميلين سلول هاي عصبي هستند. کمبود اسیدهای چرب ضروری به ناهنجاری های رفتاری مشابه ناهنجاری های عصبی، مثل ADHD منجر می¬شود. هدف از این مطالعه تعیین الگوی اسیدهای چرب فسفولیپیدهای پلاسما و گلبول هاي قرمز می¬باشد. روش¬کار: پژوهش حاضر یک مطالعه مورد-شاهدی است که 36 كودک پسر مبتلا به ADHD و 37 كودك غيرمبتلا در محدوده سنی 12-6 سال در آن شرکت کردند. کودکان مبتلا با استفاده از تشخیص بالینی و استفاده از پرسشنامه های روانپزشکی توسط روانپزشک متخصص شناسایی شدند. سپس اسیدهای چرب فسفولیپیدهای پلاسما و گلبول های قرمز استخراج گردید. یافته ها: میانگین اسیدهای چرب اشباع (004/0=P) و اسید آراشیدونیک (001/0>P) فسفولیپیدهای پلاسما گروه مبتلا به ADHD پایین¬تر و میانگین اسیداولئیک (001/0>P) و اسیدهای چرب تک غیراشباع (001/0>P) بالاتر از گروه غیرمبتلا بود. همچنین میانگین استئاریک اسید (003/0=P)، آراشیدونیک اسید (04/0=P) و α-لینولنیک اسید (02/0=P) گلبول¬های قرمز گروه مبتلا به ADHD پایین¬تر و میانگین لینولئیک اسید (01/0=P) بالاتر از گروه غیرمبتلا بود. نتیجه گیری: الگوی اسیدهای چرب فسفولیپیدهای پلاسما و گلبول های قرمز کودکان مبتلا به ADHD با کودکان غیرمبتلا متفاوت است.

ثبت‌شده: 05 شهریور 1396