اثر کاهش وزن بر میزان سرمی سیتو کین های التهابی IL-1β ، IL-6 و TNF-αو CRP در افراد چاق مبتلا به کبد چرب

محمد حسین صومی 1، کمال بوستانی 1*، صالح آزاد بخت 1، محمد علیزاده 2، امیرطاهر افتخار سادات 3، مرتضی قوجازاده 4

1 مركز تحقيقات بيماريهاي گوارش و كبد، دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبریز، ایران
2 دانشکده تغذیه، دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبریز، ایران
3 بیمارستان امام رضا (ع)، دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبریز، ایران
4 دانشکده علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Kamal_Boostani@yahoo.com

زمینه: چاقی وضعیت التهابی خفیف و مزمنی در بدن ایجاد می کند که عوارض طولانی مدت خواهد داشت. هدف این مطالعه بررسی اثر رژیم غذائی کم کالری و کاهش وزن بر سطوح سرمی مارکرهای التهابی در افراد مبتلا به کبد چرب در جامعه ایرانی است. روش كار: در این کارآزمائی بالینی، 40 بیمار مبتلا به بیماری کبد چرب مراجعه کننده به درمانگاه تخصصی گوارش و کبد مرکز آموزشی- درمانی امام رضا (ع) تبریز، جهت دریافت رژیم کم کالری به درمانگاه تغذیه معرفی شدند. سطوح سرمی فاکتورهای پیش التهابی (IL-1β ، IL-6 و TNF-α و Hs-CRP) قبل از شروع مداخله و پس از 8 هفته رعایت رژیم غذائی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. يافته‌ها: ميانگين سني بیماران مورد بررسی، 51/10 ± 36/45 سال بود که در محدوده سني 70-23 سال قرار داشتند. 9 نفر (5/22 درصد) مرد و 41 نفر (5/77 درصد) زن بودند. پس از مدت 8 هفته، میانگین وزن و میانگین BMI افراد شرکت کننده در این مطالعه بطور معنی داری (بطور میانگین 40/3 ± 47/6 درصد) کاهش پیدا کرده بود. درصد کاهش وزن در مردان بطور معنی داری بیشتر از زنان شرکت کننده بود. میانگین سطح سرمی IL-1β ، IL-6، TNF-α و Hs-CRP پس از کاهش وزن بطور معنی داری در زنان و مردان کاهش پیدا کرد. رابطه معنی داری بین مقدار کاهش وزن با مقدار کاهش فاکتورهای التهابی بدست نیامد. مقدار کاهش TNF-α در افراد جوانتر بطور معنی داری بیشتر بود. نتیجه گیری: کاهش وزن توسط رژیم غذائی کم کالری باعث کاهش فاکتورهای پیش التهابی (IL-1β ، IL-6 و TNF-α و Hs-CRP) بیماران مبتلا به کبد چرب در مدت 8 هفته می شود که این اثر مستقل از جنسیت و مقدار کاهش وزن است.

ثبت‌شده: 18 تیر 1396