ارتباط بین شاخص هاي سونوگرافی داپلر رنگي با میزان کراتینین قبل و بعد از پیوند کلیه

ابوالحسن شاكري 1، حميد طيبي خسروشاهي 2، عليرضا ميرفخرايي 1*، دانيال فدايي فولادي 3

1 گروه راديولوژي و طب هسته اي، دانشكده پزشكي، دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبریز، ايران
2 گروه نفرولوژي، دانشكده پزشكي، دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبریز، ايران
3 مركز تحقيقات كاربردي دارويي، دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبریز، ايران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: rosnaz1365@yahoo.com

زمينه: اندازه¬گیری شاخص¬هاي سونوگرافی داپلر رنگي نظیر شاخص مقاومتي (Resistive Index, RI) می¬تواند در ارزیابی کلیه پیوندی کمک¬کننده باشد. هدف از اين مطالعه ارزیابی ارتباط بین شاخص¬هاي سونوگرافی داپلر رنگي با سطح کراتینین سرم قبل و بعد از پیوند کلیه مي¬باشد. روش¬کار: تعداد 100 بیمار با نارسایی نهايي کلیوی که تحت پیوند کلیه قرار گرفته بودند، وارد مطالعه شدند. پيش از پیوند و در روز 5 و انتهاي ماه سوم پس از پیوند ميزان کراتینین سرم اندازه¬گيري شد. همچنين در روز پنجم و انتهای ماه سوم پس از پیوند RI مركزي و محيطي کلیه پیوندی ثبت گرديد. يافته ها: ميزان کراتینین انتهای ماه سوم ارتباط مثبت معني¬داري با RI مرکزی (27/0=r و 007/0=p) و محیطی (26/0=r و 009/0=p) روز پنجم داشت. به علاوه ارتباط مثبت معني¬داري بين ميزان کراتینین انتهاي ماه سوم و RI مرکزی (50/0=r و 001/0>p) و محیطی (50/0=r و 001/0>p) انتهای ماه سوم مشاهده گرديد. با تعيين نقطه برش معادل 51/0 براي RI مركزي روز پنجم، حساسيت، ويژگي، ارزش اخباري مثبت و ارزش اخباري منفي جهت پيش¬بيني اختلال عملكرد كليه پيوندي به ترتيب 93%، 30%، 76% و 64% بود. اين مقادير براي RI محيطي روز پنجم در نقطه برش مناسب 70/0، به ترتيب 43%، 67%، 75% و 33% تعيين شد. نتیجه گیری: هر دو RI محیطی و مرکزی در روز پنجم مي¬توانند جهت پيش¬بيني عملكرد نامناسب كليه پيوندي بكار روند.

ثبت‌شده: 18 تیر 1396