بیوسنتز داخل سلولي نانوذرات طلا بوسیله قارچ پنی‌سیلیوم کرایزوژنوم

كيانوش خسروي داراني 1*، سارا سهراب‌وندي 1، آلاله ذوقي 2

1 گروه تحقیقات صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه اي و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2 گروه صنایع شیمیایی، دانشکدة علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یادگار امام خمینی، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: kiankh@yahoo.com

زمینه: یکی از مفاهیم نانوزيست فناوري کاربرد سیستم‌هاي زيستي برای تولید نانوذرات می باشد. نانوذرات طلا به خصوص در زمینه های پزشکی بسیار کاربرد سودمندی دارند. قارچ‌ها به دلیل توانایی زیاد در تولید انبوه آنزیم‌ها، گزینۀ مناسبی برای ساخت نانوذرات طلا هستند. هدف از این تحقیق تولید زیستی نانوذرات طلا بااستفاده از قارچپنی سیلیوم کرایزوژنوم و بررسی خاصیت ضدباکتریایی آن بر چهار باکتری رایج بیماریزامی¬باشد. روش کار:گونه¬‌های قارچ ‌ پنی سیلیوم کرایزوژنوم از پساب کارخانۀ فولاد مبارکۀ اصفهان جدا شدند. تودۀ زیستی قارچ‌ به همراه محلول HAuCl4 در حالت چرخان به مدت 72 ساعت گرمخانه گذاری شد و نانوذرات طلا تولید شدند. تولید نانوذرات با استفاده از اسپکتروفتومتری UV-vis و پراش اشعۀ ایکس (XRD) بررسی گردید. همچنین اثر ضدمیکروبی نانوذرات بر چهارگونه باکتری بیماری‌زا شامل استافیلوکوکوس آرئوس، سودوموناس ائروژینوزا، اشرشیا کلی و باسیلوس سابتیلیس بررسی شد. حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی نانوذرات با استفاده از روش رقت‌سازی با لوله (Macrodilution) تعیین شد. یافته ها: تولید نانوذرات طلا با ایجاد یک پیک مشخص در طول موج 532 نانومتر توسط اسپکتروفتومتری UV-vis اثبات شد. آنالیز XRD نانوذرات طلای به دست آمده نشان داد که این نانوذرات بصورت نانوکریستال‌های طلا می باشند. همچنین، مشخص گردید که قارچ پنی¬سیلیوم کرایزوژنوم نانوذرات طلا را بصورت داخل سلولی و با اشکال کروی و مثلثی تولید می کند. نتیجه گیری: قارچ پنی سیلیوم کرایزوژنوم قادر به تولید نانوذرات طلا بصورت داخل سلولی با اندازۀ 50 تا 200 نانومتر می¬باشد.

ثبت‌شده: 18 تیر 1396