اثر (CP94253hydrochloride) آگونیست انتخابی گیرنده 5-HT1 هیپوکامپ پشتی ناحیه (CA1) در فراموشی ناشی از هارمالین در موش سوری نر

مهدی جمشیدی مهر 1*، شهربانو عریان 1، محمد رضا زرین دست 2، محمد ناصحی 3

1 گروه فیزیولوژی جانوری، ،دانشکده ی علوم زیستی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
2 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
3 گروه علوم اعصاب، دانشکده فن آوری¬های پیشرفته پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: mehdijam94@yahoo.com

زمینه: بتا کربولین¬ها در دود سیگار و غذاهای غنی از پروتئين، مانند ماهی وجود دارند که تشکیل آنها را از تریپتوفان، به واسطه¬ی پیرولاز نشان می¬دهد. بتاکربولین¬هایی مانند هارمالین، اعمال فارماکولوژیکی گسترده¬ای شامل مهار مونوآمینواکسیداز، اثر تشنجی، ضد تشنجی و لرزش¬آور دارند. هارمالین بر روی انواع سیستم¬های گیرنده در مغز پستانداران، از جمله سروتونین، دوپامین و بنزودیازپین¬ها عمل می¬کند. در این مطالعه، اثرات آگونیست گیرنده¬ی 5-HT1 (CP94253hydrochloride) هیپوکامپ پشتی (ناحیه¬ی CA1) در فراموشی ناشی از هارمالین مورد بررسی قرار گرفت. روش کار: در این مطالعه، موش¬های سوری نر با وزن 25-20 گرم مورد استفاده قرار گرفت. در آزمایش اول پنج گروه از حیوانات سالین (10 میلی¬لیتر/ کیلوگرم) و دوزهای مختلف هارمالین (0.625،/75،2 و 4 میلی¬گرم/ کیلوگرم) را 15 دقیقه قبل از آموزش دریافت کردند. در آزمایش دوم پنج گروه از حیوانات، سالین (10 میلی¬لیتر/ کیلوگرم) و CP94253hydrochloride (0005/0، 005/0، 01/ و25/0 نانوگرم/ موش) 15 دقیقه قبل از آموزش دریافت کردند و در آزمایش سوم پنج گروه از حیوانات دوزهای (625/، /75،2 و 4 میلی¬گرم/ کیلوگرم) هارمالین و دوز (/25 نانوگرم/ موش) از CP94253hydrochloride 15 دقیقه قبل از آموزش دریافت کردند. یافته¬ها: در این تجارب تزریق پیش از آموزش هارمالین 75/ میلی¬گرم/ کیلوگرم تشکیل حافظه را کاهش می¬دهد، در حالی که تزریق دوزهای (0.625،2 و 4 میلی-گرم/ کیلوگرم) از هارمالین به صورت معنا¬داری حافظه را تغییر نمی¬دهد. تزریق دوز 5/0 نانوگرم/ موش از CP94253 hydrochloride، به صورت درون مغزی، بر تشکیل حافظه، بی اثر است. نتیجه¬گیری: با توجه به یافته¬های فوق می¬توان نتیجه گرفت که آگونیست گیرنده 5-HT1 در تشکیل حافظه با هارمالین بر¬هم کنش می¬دهد.

ثبت‌شده: 21 فروردین 1396