شاهین تبریزی
1*، بهروز نقیلی
1، ژینوس بیات ماکو
1، آیدین تبریزی
21 مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات سلامت کودکان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
چکیده
زمینه: بروز سالانه پنومونی اکتسابی از جامعه در بزرگسالان 3/0 تا 5/0 درصد و مورتالیته آن در بیماران بستری 5 تا 15 درصد است. تشخیص بیماری براساس شرح حال، معاینه فیزیکی و بررسی آزمایشگاهی مطرح و بر اساس یافته¬های رادیوگرافی تأیید می¬شود. معیارهایی برای کمک به پزشکان در جهت تعیین پیش آگهی طراحی شده¬اند که یکی از آنها CURB-65 است. علاوه بر این، برای این منظور بیومارکرهایی هم بررسی شده¬اند که یکی از آنها کورتیزول سرم است. هدف از این مطالعه مشخص کردن ارتباط سطح کورتیزول توتال سرم با شدت پنومونی براساس معیار CURB-65 می¬باشد.
روش کار: در این مطالعه توصیفی، 52 بیمار با تشخیص قطعی CAP که در بیمارستان¬های امام رضا و سینا بستری شده بودند، از نظر مقادیر کورتیزول توتال سرم و معیارهای CURB-65 مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته¬ها: 9/51 درصد بیماران مرد و 1/48 درصد آنها زن با میانگین سنی 83/17±57/69 سال بودند. پنج نفر از بیماران فوت کردند. در بررسی ارتباط مقادیر پایین کورتیزول و معیارهای CURB-65، ارتباط معنی¬داری یافت نشد.
نتیجه¬گیری: بر اساس یافته¬های این مطالعه، اندازه¬گیری مقادیر کورتیزول سرم در بیماران CAP، ارزشی در تعیین شدت و پیامد CAP ندارد.