حساسیت آزمایشگاهی پسودوموناآئروژینوزاهاي ایزوله شده از دستگاه ادراری بیماران مبتلا به UTI نسبت به داکسی سیکلین و tigecycline و مقایسه حساسیت با سایر آنتی بیوتیکهای ضد پسودوموناآئروژینوزا

مجتبی ورشوچی 1، محمد چایچی 1*، آلکا حسنی 2، لیلا دهقانی 3، ژیلا خواجه محمدی 3

1 مرکز تحقیقات بیماری های عفونی و گرمسیری، گروه عفونی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات بیماری های عفونی و گرمسیری، گروه میکروبیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 آزمایشگاه میکروب شناسی، بیمارستان سینا، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: chaichimohammad@yahoo.com

زمينه: پسودومونا آئروژینوزا باسيل گرم منفي است كه معمولا ً عفونت با این ارگانیسم در بيماراني كه به دلائل مختلف از جمله نیاز طولاني مدت به مراقبت ویژه یا کاتترهای عروقی یا سوندهای ادراری متمکن را دارند رخ می دهد. هدف اين مطالعه حساسیت آزمایشگاهی پسودوموناس آئروژینوزاهائی را که از بیماران مبتلا به عفونت ادراری ایزوله شده است از نظر حساسیت به آنتی بیوتیکهای داکسی سیکلین و tigecyclineسفتازیدیم، سفپیم، پیراسیلین/تازوباکتام، ایمی پنم، مروپنم، کليستین، سیپروفلوکساسین، نیتروفورانتوئين و آمیکاسین به روش استاندارد دیسک دیفیوژن بررسی می کند. همچنین مقایسه حساسیتها در دو روش دیسک دیفیوژن و Etest برای دو آنتی بیوتیک داکسی سیکلین و Tigecycline از مقاصد دیگر این مطالعه است. از اهداف دیگر این طرح پی بردن به حساسیت پسودوموناهاي MDR نسبت به داکسی سیکلین و tigecycline است. روش کار: تعداد 60 سوش پسودوموناس آئروژینوزا که پس از تستهای بیوشیمیائی و باکتریولوژیک ایزوله شده بودند وارد مطالعه شدند و حساسیت برای آنتی بیوتیکهای فوق الذکر به روش دیسک دیفیوژن بررسی شد. برای داکسی سیکلین و Tigecyclin آنتی بیوگرام به دو روش دیسک دیفیوژن Etestو انجام شد. يافته ها: بیشترین حساسيت مربوط به کلستین =95% است و بعد به ترتیب نزولی عبارتند از: مروپنم=76 ٪ ،‌ ایمی پنم= 63% ، سفپیم= 63% ،‌ سفتازیدیم= 63% ، پیپراسیلین/تازوباکتام=55٪ ، داکسی سیکلین= 46٪ ، آمیکاسین= 45% ، سیپروفلوکساسین=35٪ ، تیقسیکلین= 15٪ و نیتروفورانتوئین=0 %. همچنين ميزان توافق بررسي حساسيت با محاسبه شاخص کاپا برای بررسی میزان توافق دو روش دیسک دیفیوژن و Etest برای داکسی سیکلین و Tigecyclin نشان دهنده توافق متوسط است. بحث و نتیجه گیری: در حالت کلی میزان حساسیت آزمایشگاهی پسودوموناس آئروژینوزا های ایزوله شده به آنتی بیوتیکها به غیر از کلیستین از 80% پائين¬تر است (حتی نسبت به کارباپنمها). همچنين دیسک دیفیوژن براي آنتي بيوتيكهاي داکسی سیکلین و Tigecycline در افتراق موارد مقاومت بینابینی از حساس چندان دقيق نيست. اكثر پسودومونا هاي MDR نسبت به داکسی سیکلین و Tigecycline نيز مقاوم هستند.

ثبت‌شده: 08 اسفند 1395