اثر عصاره الکلی گل رازک (Humulus lupulus L.) بر نسبت جنسیت فرزندان در موش های کوچک آزمایشگاهی

سید ابراهیم حسینی*

1 گروه زیست شناسی دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز، شیراز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: ebrahim.hossini@yahoo.com

زمینه و اهداف: از گیاه رازک با نام علمی Humulus lupulus برای درمان بیماری¬های مختلف از جمله اختلالات تولید مثلی استفاده می‌گردد. از طرفی داشتن فرزندان سالم با جنسیت دلخواه یکی از آرزوهای بزرگ هر زوج می‌باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره الکلی گل رازک بر نسبت جنسیت نوزادان در موش‌های کوچک آزمایشگاهی انجام گرفت. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی 80 سر موش کوچک آزمایشگاهی با وزن تقریبی35 تا30 گرم در گروه‌های کنترل، شاهد و تجربی نر و ماده مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه های کنترل و شاهد شامل 8 سر موش بود و گروه های تجربی نر و ماده که هر کدام شامل 40 سر موش بودند که هر یک خود به سه دسته 8تایی دریافت کننده دوزهایmg/kg 50،100 و 150 عصاره الکلی گل رازک تقسیم شدند. کلیه تجویزها به مدت 35 روز و به صورت گاواژ انجام گرفت و در روز آخر تجویز، موش‌های نر و ماده از گروه‌های مختلف با هم جفت گیری نموده و پس از تولد نوزادان نسبت جنسیت آن ها با کمک آزمون مجذور خی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج حاصل از آنالیز یافته های این بررسی نشان داد که مصرف عصاره الکلی رازک به ویژه توسط حیوانات ماده باعث افزایش نسبت جنسیت نوزادان نر در موش های کوچک آزمایشگاهی می گردد. نتیجه‌گیری: مصرف عصاره الکلی رازک به ویژه توسط حیوانات ماده باعث افزایش نسبت جنسیت نوزادان نر می شود که این اثر احتمالا به دلیل اثرات آرام بخشی عصاره گیاه رازک و هم چنین وجود املاح پتایسم و تاثیر این گیاه در افزایش PHمحیط واژن و رحم می باشد.

ثبت‌شده: 07 دی 1395