فخرالسادات مرتضوی
1، پروین ایمانپور
2، ثریا سهمانی
3، منیژه مصطفی قره باغی
1*1 مرکز تحقیقات سلامت کودکان، گروه اطفال، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز،تبریز، ایران
2 گروه اطفال، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 گروه رادیولوژي، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
چکیده
زمینه و اهداف: کلسیفیکاسیون کلیوی (سنگ های کلیوی و نفروکلسینوز) از مشکلات شایع در نوزادان ترم و نارسی است که مشکلات بالینی در دوره نوزادی داشته اند. در نوزادان نارس عوامل متعددی از جمله مصرف بعضی داروها باعث هیپرکلسیوری و ایجاد سنگ و نفروکلسینوز می شود. این مطالعه جهت بررسی فراوانی سنگ و نفروکلسینوز و ارتباط آن با دریافت داروها و مشکلات دوران نوزادی در نوزادان نارس با وزن تولد کمتر از 1500 گرم انجام گرفت.
مواد و روش ها: در یک مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی 250 نوزاد پره ترم با وزن کمتر از 1500 گرم که در سالهای 1391 و 1392 در بخش مراقبت¬های ویژه نوزادان بیمارستان الزهراء تبریز بستری بودند تحت بررسی قرار گرفتند. اطلاعات نوزادان شامل جنس، سن، وزن، روش زایمان، آپگار، تهویه مکانیکی و فشار مثبت مداوم راه هوایی (CPAP) و داروهای دریافتی ثبت شد. از همه نوزادان دو بار سونوگرافی کلیه و مجاری ادراری یک بار در یک ماهگی و یک بار در سن حاملگی اصلاح شده 40 هفته انجام گرفت.
یافته ها: میانگین وزن نوزادان گرم و میانگین سنی آنهاهفته بود. صد و چهار نوزاد (6/41) مذکر و 146 نوزاد (4/58) مونث بودند. کلسیفیکاسیون کلیوی در سونوگرافی اول در 11 بیمار (4/4) و در سونوگرافی دوم در74 بیمار (6/29) مشاهده شد. وجود سنگ و نفروکلسینوز با جنس، سن حاملگی، دریافت سورفاکتانت، آمینوگلیکوزید و کلسیم رابطه معنی دار نداشت ولی با وزن پایین تولد، تهویه مکانیکی وCPAP، دریافت دیورتیک، متیل گزانتین ها، وانکومایسین و کورتیکواستروئید رابطه معنی¬دار داشت .
نتیجه گیری: در این مطالعه کلسیفیکاسیون کلیوی در کمتر از یک سوم نوزادان بسیار کم وزن مشاهده شد و میزان بروز آن در نوزادانی که وزن تولد پایینتری داشته اند، تحت تهویه مکانیکی یا CPAP بوده اند و نیز در نوزادانی که تحت درمان با دیورتیک، متیل گزانتین، وانکومایسین و کورتیکواستروئید قرار گرفته اند بیشتر بوده است.