اثرعصاره هیدروالکلی ترخون بر میزان کاتیون‌های خون و نسبت جنسیت فرزندان در موش‌های سوری بالغ

سیدابراهیم حسینی 1*، داود مهربانی 2، شهره میرشکاری 1

1 گروه فیزیولوژی، دانشکده علوم، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران.
2 مرکز تحقیقات سلول های بنیادی و فناوری ترانس ژنیک دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران.
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: ebrahim.hossini@yahoo.com

زمینه و اهداف: ترخون گياهي از خانواده Asteraceae است كه دارای مصارف خوراکی و طبي فراوانی مي‏باشد. اين مطالعه با هدف بررسي اثرات عصاره هیدروالکلی ترخون بر ميزان كاتيون هاي سرم خون و نسبت جنسيت نوزادان در موش های سوری انجام گرفت. مواد و روش ها: در اين مطالعه تجربی از 100 سر موش سوری بالغ نر و 100 سر موش سوری ماده بالغ استفاده گردید که به 4 گروه کلی به صورت موش‎های ماده و نر جهت جفت‎گیری برای تعیین نسبت جنسیت فرزندان و موش‎های ماده و نر جهت اندازه گیری کاتیون های خون تقسیم شدند. هر کدام از این گروه‎ها به 5 دسته 10 تایی شامل، کنترل، شاهد، تجربی 1، 2 و 3 تقسیم شدند که دوزهای mg/kg500،1000 و 1500 عصاره هیدروالکلی عصاره را برای 35 روزدریافت کردند. سپس با خون گیری از قلب حیوانات میزان سرمی K+ , Ca2+ , Mg2+ و Na+ اندازه‎گیری و بقیه گروه های ماده به صورت درون گروهی با موش های نر هم گروه خود آمیزش داده شدند و آن گاه بعد از پایان دوره پژوهش نسبت جنسیت نر و ماده اندازه‎گیری شد. نتايج با استفاده از آزمون های ANOVA و دانكن و به كمك نرم افزار SPSS 18 آنالیز شدند. یافته‌ها: نتایج نشان داد عصاره ترخون در گروه های تجربی باعث افزایش معنادار غلظت سرمی یون¬های منیزیم و کلسیم در حیوانات ماده و نر و افزایش درصد نوزادان ماده نسبت به فرزندان نر نسبت به گروه کنترل می‎شود. از محدودیت های این بررسی می توان به نبود مطالعات کافی در زمینه اثر ترخون بر نسبت جنسیت فرزندان و عملکرد محور هیپوفیز-گوناد اشاره نمود. نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد، عصاره ترخون با داشتن یون‌های Ca2+ , Mg2+ و افزایش میزان سرمی یون های مذکور و احتمالاً از طریق تغییر pH محیط واژن باعث افزایش درصد ماده زایی می گردد و لذا پیشنهاد می گردد با انجام تحقیقات تکمیلی به تاثیر این گیاه بر جنسیت فرزندان در نمونه های انسانی نیز توجه نمود.

ثبت‌شده: 04 آذر 1395