چکیده
زمینه و اهداف: کاربرد گیاهان دارویی به جای داروهای سنتتیک در سال های اخیر به دلیل عوارض جانبی کم و تنوع ترکیبات موثره¬ی گیاهان افزایش یافته است. در طی این تحقیق، اثر ضد دردی عصاره هیدروالکلی برگ گیاه سماق در موش صحرایی نر مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی از 42 سر موش صحرایی نر در 7 گروه شامل گروه های: کنترل، گروه های تیمار شده با عصاره (100،300 و 80 میلی گرم بر کیلوگرم و درون صفاقی)، مورفین (1میلی گرم بر کیلوگرم و درون صفاقی)، آسپرین (1میلی گرم بر کیلوگرم) و نالوکسان (1میلی گرم بر کیلوگرم) به همراه دوز 300 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره استفاده شد. به منظور ارزیابی اثرات ضد دردی عصاره از آزمون های ریتینگ، تیل فلیک و فرمالین استفاده شد. داده ها با کمک آزمون آنالیز واریانس یک طرفه تحت بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: عصاره هیدروالکلی برگ سماق به طور معنی داری تعداد انقباضات القاء شده به وسیله اسید استیک را مهار کرد. در تست تیل فلیک همه دوزهای عصاره فعالیت ضد دردی را نشان دادند. در تست فرمالین بیشترین فعالیت ضد دردی مربوط به دوز 300 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره با 01/0P< بود. استفاده از نالوکسان توانست اثر ضد دردی عصاره را مهار کند.
نتیجه گیری: داده های حاصله نشان دهنده اثر ضد دردی عصاره هیدروالکلی برگ سماق است، که ممکن است به واسطه هر دو مکانیسم مرکزی و محیطی باشد. وجود فلاونوئیدها ممکن است مسئول ایجاد فعالیت ضد دردی این گیاه باشد.