خطر ابتلا به سرطان کولورکتال در بیماران دیابتی نوع 2

حسین عزیزی 1، علی دل پیشه 1، کوروش سایه میری 2، خیراله اسداللهی 3*، الهام داوطلب اسماعیلی 4، جبرئیل شعربافی 5

1 گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
2 مرکز پیشگیری از آسیب های روانی اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
3 گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
4 گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
5 گروه پیشگیری و مراقبت بیماریهای غیرواگیر، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Masoud_1241@yahoo.co.uk

زمینه و اهداف: از آنجا كه مطالعات تحلیلی بسيار اندک، دست کم در ايران، در ارتباط با شانس ابتلا به سرطان كولوركتال در بین بيماران ديابتي در مقایسه با افراد غیر دیابتی در دسترس است، لذا هدف از مطالعه مورد شاهدي حاضر تعيين میزان شانس ابتلا به سرطان كولوركتال در بيماران ديابتي نوع 2 مي باشد. مواد و روش ها: در اين مطالعه 207 بيمار مبتلا به سرطان كولوركتال با کولونوسکوپی و پاتولوژی مثبت و از موارد بروز و از بين بيماران مراجعه كننده به واحدهای كولونوسكوپي بيمارستانهاي مرجع شهر تبريز با 207 شاهد مراجعه کننده به همان واحدها با كولونوسكوپي و پاتولوژی منفی و بدون سابقه قبلي پوليپ، نئوپلاسم و ابتلا به ساير سرطان ها مورد مطالعه قرار داده شدند. پس از همسان سازي سن و جنس و جمع آوري داده ها با پرسشنامه، و ورود داده ها در نرم افزارSPSS19 از آناليز رگرسيون لجستيك چندگانه جهت برآورد نسبت شانس تعدیل شده ارتباط بین دیابت و خطر ابتلا به سرطان کولورکتال استفاده شد. يافته ها: از مجموع 414 فرد تحت مطالعه 194 (47%) نفر را زنان و 220 (53%) نفر را مردان تشكيل مي دادند. میانگین سن و نمایه توده بدنی افراد مطالعه به ترتیب 8/13± 52/59 سال و 8/3± 47/26 کیلوگرم بر مجذور قد بود. از 207 بيمار مبتلا به سرطان كولوركتال 48 نفر مبتلا به ديابت بودند در مقابل از 207 فرد شاهد مورد مطالعه تنها 21 نفر مبتلا به ديابت بودند. تجزيه تحليل نهايي در حضور سایر عوامل موثر، نشان داد که بيماري ديابت شانس ابتلا به سرطان كولوركتال را افزايش می دهد (006/0=P 58/4-25/1:CI 95% 57/2:OR). نتيجه گيري: بيماري ديابت شانس ابتلا به سرطان كولوركتال را افزايش مي دهد.

ثبت‌شده: 03 مهر 1395