اثر مصرف گز سین‌بیوتیک بر پروفایل لیپیدی زنان باردار: یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور

فرشته بهمنی 1، ذات اله عاصمی 1*، محسن تقی زاده 1، زهرا جعفري 2، اکرم حسینی 1، صبیحه السادات علیزاده 3

1 مرکز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه در بیماری‌های متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
2 گروه بيوشيمي باليني، دانشكده پزشكي، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
3 مرکز تحقیق و توسعه شرکت گز سکه، اصفهان، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: asemi_r@yahoo.com

زمینه و اهداف: اگرچه تلاش‌ زیادی برای کاهش پروفایل لیپیدی از طریق مصرف محصولات حاوی پروبیوتیک ها در زنان باردار شده است، اما همچنان اطلاعات محدودی در مورد اثرات غذاهای سین بیوتیک در دسترس می‌باشد. مطالعه حاضر جهت ارزیابی اثرات مصرف روزانه گز سین‌بیوتیک بر پروفایل لیپیدی و بیومارکرهای استرس اکسیداتیو شامل ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام پلاسما (TAC) و گلوتاتیون تام (GSH) در زنان باردار طراحی شده است. مواد و روش ها:: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور کنترل شده بر روی 52 زن باردار 35-18 ساله در سه ماهه سوم بارداری انجام شد. پس از دو هفته Run-in period، افراد به طور تصادفی برای مصرف گز سین‌بیوتیک (26 نفر) یا کنترل (26 نفر) به مدت 9 هفته تقسیم شدند. گز سین‌بیوتیک حاوی باکتری لاکتوباسیلوس اسپوروژنز زنده و مقاوم به حرارت (CFU 107×1) به عنوان پروبیوتیک و 04/0 گرم اینولین به ازای هر گرم به عنوان پری‌بیوتیک بود. از بیماران خواسته شد تا گز سین‌بیوتیک و کنترل را دو بار در روز مصرف کنند. اندازه‌گیری‌های بیوشیمیایی شامل پروفایل لیپیدی خون، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام پلاسما (TAC) و گلوتاتیون تام (GSH) قبل و پس از 9 هفته مداخله انجام شد. شماره ثبت كارآزمايي باليني: IRCT201212105623N3 یافته¬ها: مصرف گز سین‌بیوتیک به مدت 9 هفته سبب کاهش معنی‌دار تری گلیسرید و افزایش معنی‌دار در سطوح GSH پلاسما در مقایسه با گز کنترل شد. هیچ اثر معنی‌داری در اثر مصرف گز سین‌بیوتیک بر پارامترهای سرمی کلسترول تام، LDL، HDL و مقدار TAC پلاسما مشاهده نشد. نتيجه گيري: در مجموع، مصرف گز سین بیوتیک برای 9 هفته در زنان باردار منجر به کاهش سطوح تری گلیسرید، VLDL سرمی و افزایش سطوح توتال گلوتاتیون پلاسمایی شده است.

ثبت‌شده: 03 مهر 1395